En inställd valkampanj säger mer än en som blir av

Vad är väl en bussturné och en valkampanj som inte blev av – för Ulf Kristersson kan det få stora konsekvenser.

Liberalernas och Sverigedemokraternas ovilja mot att ha med varandra att göra gör det allt jobbigare för Kristersson när han planerar en möjlig regeringsbildning.

Det skulle vara en bussturné för att visa högersidans enighet. M, KD, SD och L skulle ut på energiturné och besöka Sveriges kärnkraftverk. Turnén hade till och med fått ett namn – Ny Energi för Sverige.

Det har tagit Ulf Kristersson lång tid att få SD att släppa på misstänksamheten mot Liberalerna. En viss enighet är avgörande för Kristersson, eftersom det ger hans regeringsalternativ ett övertag på Magdalena Andersson. Hon kämpar på med C och V som alltjämt befinner sig i två ringhörnor.

Kristersson behöver L

Sverigedemokraterna har varit motvilliga. Sedan januariavtalet ingicks efter förra valet har Liberalerna slitits itu av inre konflikter kring relationen till SD. Allt inför öppen ridå. Det har inte gett SD mersmak.

För Kristersson har det handlat om strategi. Utan Liberalerna i riksdagen och utan Liberalernas stöd skulle Moderaterna ha det ännu svårare att få till ett regeringsunderlag. Relationen mellan M och L har således tinat en hel del i takt med att väljarstödet för Liberalerna ökat.

I SVT:s utfrågning hamnade Johan Pehrson till och med på strecket mellan stödparti och regering, när Ulf Kristersson skulle visualisera en möjlig regering. Kristersson gör vad han kan för att skapa utrymme att ta in Liberalerna i en borgerlig regering om det behövs. Men.

Johan Pehrson och Ulf Kristersson på valkampanj ihop i Örebro.

Interna bråk

”Att vara liberal är att vara kluven” – de bevingade orden kommer från Gunnar Helén, folkpartiledare under 70-talet. Och Liberalernas kluvenhet fortsätter att göra sig påmind.

Den interna kritiken mot att ge sig ut på vägarna och kampanja tillsammans med SD lät inte vänta på sig.

På några timmar gick det från en gemensam kampanj till att Liberalerna ska göra ett besök på kärnkraftverket Forsmark tillsammans med de andra partierna. Ett besök, på ett kärnkraftverk.

Liberalernas energipolitisketalesperson Arman Teimouri kommer inte vara med på de planerade torgkampanjerna, pressfrukost och ett öppet town hall-möte.

Inte överens den här gången heller

Partiledaren Johan Pehrson, som befinner sig på valkampanj tillsammans med Ulf Kristensson, vill också vara tydlig med att det inte är en kampanj. Nu försöker de båda partierna förstå varför de inte förstår varandra.

Moderaternas stora trumma blev inget mer än ett slag i luften. Återigen visade Liberalernas obeslutsamhet i relationen till SD hur komplicerat det kommer att bli, även för Ulf Kristersson att bilda regering.