Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

Ann Linde: Israel har ett särskilt ansvar

Utrikesministern om konflikten: Ockuperar palestinska områden

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Israel har ett särskilt stort ansvar för att trappa ner våldet i den nyligen uppblossade konflikten.

Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till TV4 Nyhetsmorgon.

– Israel ockuperar stora delar av Palestina och delar av Jerusalem, de har ett ansvar att se till att alla medborgare även på ockuperade områden kan leva i säkerhet, säger hon.

Ann Linde (S), utrikesminister, uttalade sig i TV4 Nyhetsmorgon om Israel-Palestina-konflikten som blossat upp igen den senaste veckan. Trots uppgifter i flera medier om att en vapenvila kan komma under helgen är läget mycket oroande, säger hon.

– Det är fortfarande ett mycket oroande läge. Det är fortfarande raketbeskjutningar från Hamas och ett mycket stort svarsvåld från Israel som tagit många människors liv, säger hon.

Under morgonen har hon fått rapporter från den svenska generalkonsulatet i Jerusalem om konflikter mellan israeliska bosättare och palestinier i det omstridda området Sheikh-Jarrah. En domstol har nyligen dömt till fördel för israeliska bosättare och gett dem rätt till marken, vilket innebär att palestinier i området hotas av

Israeliskt artilleri skjuter mot mål inne i Gaza på lördagen.

Foto: Ariel Schalit / AP

vräkning.

”Ockuperar delar av Palestina”

Israel har nu ett särskilt ansvar för att få stopp på våldet och den väpnade konflikten, säger hon till nyhetskanalen.

– Israel ockuperar stora delar av Palestina och delar av Jerusalem, de har ett ansvar att se till att alla medborgare även på ockuperade områden kan leva i säkerhet, säger hon.

Hon tillägger att Israel också har ett stort ansvar som den starkare parten i konflikten. Men Hamas måste också sluta med sina attacker in på israeliskt område, säger hon.

Under fredagen gick FN ut och krävde en nedtrappning av våldet. Under lördagen anlände ett amerikanskt sändebud för att samtala med den israeliska och palestinska sidan, liksom FN. Ann Linde menar att trycket ökar på parterna att trappa ner våldet.

– Det har blivit ett starkare internationellt tryck och USA har ju skickat sitt sändebud nu. Framför allt tror jag Egypten är viktiga för de kan tala med Hamas som är en terrorrörelse och med den israeliska regeringen, säger hon.

Palestinska kvinnor gråter på begravningen av Husam Asayra, 20 i närheten av Nablus.

Foto: Nasser Nasser / AP

Israeliska soldater i närheten av Gaza.

Foto: Tsafrir Abayov / AP

”Krigsliknande siutation”

Hon kallar konflikten som blossat upp på kort tid för ”en krigsliknande situation” som man inte sett i området på väldigt länge.

Källor med insyn i medlingsförsök som pågår uppger för flera medier att en vapenvila kan komma under helgen. Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet, tycker att det verkar som att Hamas är närmre en vapenvila än Israel i nuläget.

– En förutsättning för att medling ska lyckas är också att parterna vill det. Hamas har signalerat att man vill det, men Israel förefaller ännu inte vara där. Man förefaller vilja lära Hamas en läxa för att komma i ett bättre förhandlingsläge, säger Anders Persson till TT.

Sex barn dog i flyktingläger

Parallellt med attackerna mot Gaza och raketskjutningar mot Israel kommer rapporter om upplopp och våld mellan arabiska och judiska grupper i flera israeliska städer. Det faktum att det förekommer oroligheter på flera fronter kan göra att det blir lättare att nå en vapenvila i Gaza, så att Israel kan koncentrera sig på problemen inne i landet, tror Anders Persson.

Under natten och morgonen har israelisk militär fortsatt med attacker mot Gaza. Dödssiffran har nu stigit till 126 personer på den palestinska sidan, varav 31 är barn. 950 personer har skadats.

Under natten dog två kvinnor och sex barn när ett trevåningshus i ett flyktingläger träffades i ett israeliskt flyganfall. Enligt vittnen bombades det flera gånger.

I Israel har nio personer dött och 560 personer skadats i samband med Hamas raketskjutning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild

Foto: BJÖRN LINDAHL
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

Ann Linde

Israel

Israel/Palestina-konflikten