”En enorm lättnad”

Publicerad 2013-11-01

Familjen är övertygad.

Den misstänkte ex-pojkvännen mördade deras älskade dotter och syster, Marina.

Högsta domstolens beslut att bevilja resning i fallet är familjens sista möjlighet att se honom få sitt straff – och försöka gå vidare.

– Jag vill bara att den här mardrömmen ska vara över, att han får det straff han förtjänar, säger Marinas lillasyster till Aftonbladet.

Det är den 1 november 2013 och den sista gnistan av förtvivlat hopp har precis infriats hos familjen Johansson. Känslorna är svåra att beskriva. Lättnad, glädje, sorg.  Allt på en gång.

Högsta domstolen har beslutat att ta upp fallet Marina och hennes 40-årige ex-pojkvän har just hämtats in av polisen. Justitierådet Göran Lambertz säger till Aftonbladet att hovrätten sannolikt skulle ha dömt honom för mordet om den nya bevisningen som kommit fram hade funnits med i hovrätten.

Samtidigt, i en lägenhet i Göteborg, har Marinas lillasyster svårt att sätta ord på sina känslor.

– Jag är glad, men ledsen. Det här har pågått så länge, vi har hoppats och tvivlat om vartannat. Men självklart känns det väldigt bra att Högsta domstolen har fattat det här beslutet, säger hon.

”Vi lever som i en bubbla”

Marina försvann i slutet av juli 2010 och lillasystern beskriver en lång process där sorgen hela tiden fastnat i rättssystemet.

– Vi lever som i en bubbla där man bara försöker överleva vardagen. Vi har hela tiden tänkt "om bara". Först "om det bara blir en rättegång", sedan "om de bara kunde hitta kroppen". Nu har vi hoppats på Högsta domstolen, så det här beskedet är en stor lättnad. Nu är vi framme vid slutet, vid den sista chansen, säger hon.

Sedan hovrätten friat ex-pojkvännen har hon och även resten av familjen känt ett stort obehag. När systerns vänner och bekanta sett mannen i Göteborg har de varnat henne genom telefonsamtal och sms.

– Jag har hela tiden tittat mig omkring och reagerat starkt när jag sett människor som liknar honom eller hört röster som liknar hans. Förutom att jag så klart önskar att han får det straff han förtjänar så betyder en fällande dom också väldigt mycket för vår trygghet och att vi kan försöka gå vidare, säger hon.

Känslokall och manipulativ

Lillasystern beskriver familjens relation till 40-åringen som komplicerad. De upplevde honom redan innan mordet som både känslokall och manipulativ.

– Min syster förändrades när hon blev tillsammans med honom. Innan var hon en person som aldrig tog någon skit, men med honom kunde hon tolerera att han klankade ner på henne och brusade upp. Jag försökte prata med henne om det, men hon ville inte lyssna, säger systern.

Ex-pojkvännen har genomgående nekat till alla anklagelser som rör mordet på Marina, men familjen Johansson är övertygad om att han är skyldig.

– Det kan inte vara någon annan. Jag var med under första förhandlingen i tingsrätten, men sedan orkade jag inte mer. Att sitta där mittemot mannen som misstänks ha mördat min syster... Det går inte att beskriva. Det är sjukt, säger systern.

Vågar inte hoppas

– Det handlar inte bara om att jag önskar se honom bakom lås och bom. Jag vill att det ska vara rättvist.

Lillasystern berättar också att familjen hanterat sorgen på olika sätt. Hon själv genom att vända sig inåt och till slut gå till en psykolog.

– Vi har blivit tajtare som familj, men man försöker ju alltid stötta och vara stark för varandra, och det sliter.

Vad skulle en fällande dom innebära för er anhöriga?

– Det skulle vara en upprättelse för Marina och på många sätt ett avslut, en möjlighet att sörja och försöka leva vidare. Men än vågar jag inte riktigt hoppas.

Målet kommer att prövas i hovrätten för västra Sverige i Göteborg, men det är ännu oklart när förhandlingen kommer att äga rum.