Misstänkta – för mord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-19

VAR ETT PAR Förhållandet var stormigt mellan den 16-åriga flickan (vänstra bilden) och den jämngamla pojken (höger) som nu sitter åtalade för mordet på ­Therese Johansson Rojo. I dag börjar rättegången om mordet som troligtvis började med ett svartsjukedrama.

Pojke har erkänt: Jag mördade Therese

Stureby – 16-årig pojke misstänkt för mord och 16-årig flicka för anstiftan till mord

Therese Johansson Rojo blev 15 år.

Brottet

6 juni i Stureby, södra Stockholm. Therese Johansson Rojo är på fest i ett skogs­område för att fira den kommande skolavslutningen. En pojke tar med henne på promenad. Han kastar sig över henne. Therese hittas senare i skogsdungen. Död.

Några timmar senare anhålls ett tonårs­par, misstänka för mord och medhjälp eller anstiftan till mord. Pojken erkänner och i förhör avslöjas ett svartsjukedrama där flickvännen uppmanat sin pojkvän att döda Therese efter en otrohetskyss.

Familj

Flickan bor med sin mamma i en lägenhet i södra Stockholm och har två yngre syskon. Pappan är avliden. Pojken är uppvuxen med båda föräldrarna och en yngre syster.

Bakgrund

De hade en egen värld.

Lärare har berättat om ett tonårspar som valt bort allt annat och levde i sitt eget universum. Den 16-åriga flickvännen var visser­ligen aktiv i kyrkan, ordningsam och med högsta betyg i alla ämnen. Och han hade visserligen blivit allt vassare i skolan och på fritiden hade han sitt fotbollsintresse.

Men runt deras vakuum började vänner och anhöriga oroa sig för paret.

De växte både upp i södra Stockholm, hon i en lägenhet med mamman, han med båda föräldrarna i ett villaområde. När pojkvännens otrohetskyss med Therese Johans­son Rojo blev känd för flickvännen tog förhållandet en allt mer destruktiv riktning.

En liten rättspsykiatrisk utredning visade att flickvännen kan vara allvarligt psykiskt störd men att pojkvännen anses frisk.

Fram tills nu har de suttit på så kallade paragraf 12-hem i norra Sverige i väntan på rättegången som börjar i dag.

Hennes lillebror är gripen

Vollsjö – 15-årig pojke misstänkt för mord

NEKAR Den 15-årige pojken misstänks ha mördat sin syster. ”Jag har svårt att tro att han är skyldig”, säger mamman.

Brottet

Familjen anmälde henne först som försvunnen. Men hela tiden låg den 19-åriga kvinnan gömd i ett stall på deras lantgård utanför Vollsjö i Skåne. Hon var skjuten till döds – av sin lillebror, enligt misstankarna. Hon hittades måndagen den 3 augusti.

På onsdagen greps brodern och han anhölls senare samma kväll. Nu sitter han under minutiös bevakning på häktet på grund av självmordsrisk. Han förnekar brott men är på sannolika skäl misstänkt. Enligt polisen var det både fynd på mordplatsen och förhör som ledde fram till gripandet.

Familj

Den 45-åriga mamman är ensam vårdnadshavare. Har fyra äldre syskon.

Bakgrund

Bland kaniner och katter på den nordskånska landsbygden växte den 15-årige pojken upp på en lantbrukstomt med stall, bostadshus och längor där familjen ordnar loppmarknad då och då.

Pojken beskrivs som ”destruktiv” av myndigheterna. Den misstänkte mördaren har enligt uppgifter en lättare psykisk störning som gör att han kan vara våldsam och impulsiv. Flera vittnen ska ha berättat för polisen att systern var rädd för sin lillebror. En gång, före mordet, ska han ha försökt strypa henne.

–?Jag har svårt att tro att han är skyldig. Han är en person som inte mår bra, jag är orolig för honom, har mamman sagt till Aftonbladet.

Jämnårig vän sitter häktad

Sparsör – 16-årig pojke misstänkt för mord

VÄNNERNA SÖRJER Den 16-åriga flickan hittades död bakom en buss­kur efter en fest. En 16-årig pojke misstänks för mordet.

Brottet

Den 16-åriga flickan som varit på fest utanför Borås hittades ihjälslagen bakom en busskur. Det var fredag 7 augusti, kvällen då hon aldrig kom hem. Föräldrar och vänner letade desperat efter henne på lördagen innan de anmälde försvinnandet till polisen. En polishund hittade henne bakom busskuren. På samma plats där hon setts bråka med sin vän, en 16-årig pojke som också varit på festen. Pojken greps senare misstänkt för brottet och erkänner att han misshandlat henne. Men det var inte meningen att hon skulle dö. Han är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Familj

Pojken bor tillsammans med föräldrarna. Har också en äldre syster.

Bakgrund

Sparsör är ett litet samhälle utanför Borås intill sjön Öresjö och ett naturreserverat. Här växte 16-åringen upp i ett villaområde tillsammans med föräldrarna och systern. Föräldrarna drev ett eget företag i närområdet. Länge hade han känt den 16-åriga flickan. Klasskamrater på högstadiet – och ett gemensamt intresse i crossmotorcyklar.

–?De var kompisar sen länge. Han har varit här hemma en hel del, säger flickans mamma.

Pojken har aldrig tidigare stått åtalad inför en domstol men han har fått böter för olovlig körning, vårdslöshet i trafik, förseelse mot ­vägtrafikregisterlagen och skadegörelse.

Nu sitter han häktad i Göteborg i väntan på en liten rättspsykiatrisk undersökning.

Tre unga offer.

Fyra barn som kan ha mördat dem.

Inom loppet av två månader har ­fyra unga gripits, misstänkta för mord.

Forskarna kallar det extremt ovanligt. Men ändå, en tillfällighet.

15-åringen i Vollsjö, 16-åringen i Sparsör och 16-åringarna i Stureby väntar nu på rättegång.

I dag börjar den första – om mordet på Therese Johansson Rojo, 15.