Kiribatis president: 100 kan vara saknade

Publicerad 2018-01-30

Det pågår en febril jakt på den försvunna färjan i önationen Kiribati.

Båten försvann mystiskt efter att ha lämnat en av öns atoller 18 januari.

Nu säger Kiribatis president att dubbelt så många människor som befarat kan vara saknade, enligt New Zealand radio.

Kiribati är en önation i Stilla havet som består av 33 atoller. Det är ett stort avstånd mellan öarna, och den 18 januari skulle katamaranen MV Butiraoi åka mellan Nanouti-atollen och huvudstaden Betio Tarawa.

När katamaranen inte kom fram som beräknat den 20 januari inleddes sökandet efter båten.

Den 28 januari hittades sju skeppsbrutna personer från färjan runtdrivandes i en livbåt tillhörande den försvunna MV Butiraoi.

Enligt The Guardian är personerna i livbåten tre män mellan 20 och 34 år och fyra kvinnor mellan 14 och 20.

De skeppsbrutna ska under omständigheterna ha mått relativt bra efter en vecka till havs utan mat, vatten eller möjlighet att slå larm om hjälp.

Dubbelt så många saknade

Enligt initiala uppgifter var 50 personer saknade. Nu har Kiribatis president Taneti Mamau i ett uttalande sagt att det kan röra sig om dubbelt så många försvunna personer, enligt New Zealand Radio.

Taneti Mamau sa även i uttalandet att katamaranen inte var sjöduglig.

Lokala myndigheter har uppgett att båten hade körts och att propellern granskats innan den lämnade Nonouti. Den hade en högfrekvent radio men det är inte känt om det fanns tillräckligt med bränsle och förnödenheter ombord.

Presidenten har nu utlyst en nationell ”bönevecka” för de försvunna personerna.

USA deltar i sökandet

Nu deltar även Australien och USA i sökandet. Ett sök- och räddningsflygplan från den australiska sjösäkerhetsmyndigheten ska ha sökt väster om Kiribati under måndagen, medan amerikanska kustbevakningens flygplan C-130 Hercules kommer fram på tisdag.

Greg Johnston, räddningstjänsteman, uppgav att ett zeeländskt flygplan spenderade hela måndagen sökandes efter skeppsbrutna i ett område större än hela Nya Zealand - utan framgång.

 

LÄS OCKSÅ: Mysteriet med livbåten vid världens ände

 

Följ ämnen i artikeln