Ex-språkrörens attack mot Stefan Löfven

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Regerar med en 50-talsstil”

1 av 5

Två tidigare MP-språkrör går till hårt angrepp mot Stefan Löfven.

S missbrukar sin ställning och regerar med en "50-talsstil", skriver Per Gahrton och Maria Wetterstrand på DN Debatt.

"Om inget händer blir det dags att formulera ett antal krav för fortsatt regeringsmedverkan" konstaterar de.

Maria Wetterstrand och Per Gahrton anser att MP-krisen också är en kris för regeringen och för Stefan Löfven – därför har statsministern också ett ansvar att lösa den.

Socialdemokraterna har enligt de tidigare språkrören dessutom missbrukat sin ställning i regeringssamarbetet och tvingat MP till flera eftergifter.

”Stefan Löfven tycks inte ha förstått att varje stabil koalitionsregering måste bygga på rimlig balans mellan eftergifter och framgångar för ingående parter”, skriver de på DN Debatt.

Krav för fortsatt medverkan

Bland eftergifterna nämner de asylpolitiken, Vattenfalls kolgruvor, Förbifart Stockholm och Bromma flygplats.

"Ingen har påstått att S i något fall tvingats ”sälja sig” medan MP påstås ha gjort det åtskilliga gånger."

Gahrton och Wetterstrand kräver nu att Stefan Löfven ger MP mer inflytande i regeringsarbetet och att S också tvingas till eftergifter. Om inget händer anser de att MP ska formulera ett antal krav för fortsatt regeringsmedverkan.

"Om han övergår från att agera som om han ledde en majoritetsregering av 50-talsstil till att fullt ut markera sig som ledare för en rödgrön samarbetsregering, skulle chansen till rödgrön majoritet 2018 i ett slag öka", skriver de.

Få människor kan nämna något som genomförts

Maria Wetterstrand riktade i förra veckan kritik mot det rödgröna regeringssamarbetet. Enligt henne driver man i princip inga frågor som får väljarna att känna engagemang.

– Jag tror det är ganska få människor som kan nämna något som den här regeringen har genomfört förutom det som rör asyl och flyktingpolitiken, sa hon till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE