’Jag vill gottgöra genom att hjälpa’

Publicerad 2016-04-17

Ex-brottslingen Johan Enander vill hindra ungdomar från att upprepa hans misstag

Han levde som kriminell och har avtjänat straff för grova våldsbrott.

I dag försöker han hindra att unga män och kvinnor gör samma misstag som han gjorde.

- När jag säger något så kanske de lyssnar mer än på en socialarbetare, säger Johan Enander, 57.

Samtalen kommer flera gånger i veckan.

– En mamma eller pappa ringer. De är i min ålder, har själva litet fredagsmissbruk. De är oroliga för sin son i 25-årsålder och vill att jag ska prata med honom, säger Johan Enander.

– Jag lyckas inte med alla. Men jag märker att de lyssnar när jag berättar. De har vuxit upp i trassliga familjer, precis som jag själv gjorde.

Johan Enander är dömd för våldsbrott och utpressning till totalt nio års fängelse.

Han var en av ledarna i Uppsalamaffian, utpekad som torped.

”Var rädd för mycket”

– När jag började med indrivningar genererade det mycket pengar. Då kom det tillbaka, allt det jag utsattes för när jag inte var mer än fem år. Jag var en liten otrygg kille, utsatt för övergrepp. Det var mycket jag var rädd för. Nu fick jag revansch i det starka gänget. Vi kände oss oöver­vinnerliga.

Men drogerna fanns kvar efter avtjänat straff.

– Jag gillade festandet, använde kokain och amfeta­min. Tills polisen kom. Jag blev dömd, till behandling 2014.

Är du ren i dag?

– Jag har inte druckit alkohol eller tagit någon drog sedan behandlingen startade.

På behandlingshemmet dök organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället, upp.

– I behandlingen jobbar man mycket med sig själv, att man ska försonas med det man gjort. Min gott­görelse är att arbeta i Kris med ungdomar så att de inte­ gör samma misstag som jag gjort.

– Jag har levt som kriminell, gjorde folk illa i över 30 år. Men jag tyckte aldrig synd om någon, bara om mig själv. Jag blandade ihop det. Ville inte tänka på vad jag gjort, bara vad andra gjort mot mig.

Hur förberedde du dig inför mötet med 25-åringen, vars föräldrar ringde?

– Jag bara kör. Jag ser ju igenom tuffheten och den hårda ytan. Jag var utbildad för det här utan att jag visste­ om det, jag blev glatt överraskad, att jag hade alla svar.

”Satte klorna i honom”

Bland gängen inne på de svenska fängelserna finns också terrororganisationen IS, enligt Johan Enander.

– Första IS-killen jag träffade hade åkt dit för bedrägeri. I fängelset ville han tillhöra något. Jag vet exakt vilka de är och att de satte klorna i honom. Jag blev kontaktad av hans föräldrar. När han kom ut sökte jag upp honom och förklarade vad han var på väg bli utsatt för och vad vi har att erbjuda.

– Killen lyssnade. Jag trodde att den extrema gruppen skulle följa efter. Men de backade direkt. Nu har killen och jag ständig kontakt.

– Vi pratar aldrig bakåt. Bara framåt.

Rättelse

Johan Enander blev felaktigt citerad på löpsedeln, förstasidan och på sidan 14 i Aftonbladet i går. Han har pekats ut som ledare och torped i Uppsalamaffian, inget annat. I dag har han avtjänat sitt fängelsestraff och arbetar i organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället, Uppland. Han jobbar dagligen med ungdomar, för att försöka få dem att bryta med ett kriminellt liv.

Aftonbladet, fredag 15 april.