Reinfeldt möter Burmas Suu Kyi

Publicerad 2012-11-12

Aftonbladet är på plats i Burma där statsministern möter Burmas oppositionsledare

Hon är ”The Lady” som vigt sitt liv åt frihetskampen i Burma.

I dag träffar Fredrik Reinfeldt fredspristagaren Aung San Suu Kyi i Rangoon.

– Hon kommer att vara mycket fokuserad och tydlig med hur hon vill att Sverige ska agera, säger Burmakännaren Jesper Bengtsson.

I totalt femton år satt Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi, 67, fånge i sitt eget hem på University Avenue 54 i Rangoon. Det var här hon som tvååring såg sin far, nationalhjälten Aung San, för sista gången. Han sköts till döds under ett regeringssammanträde 1947.

Redan 1990 vann hennes parti NLD parlamentsvalet med förkrossande majoritet. Men militären vägrade att acceptera resultatet och Aung San Suu Kyis fångenskap fortsatte.

Valdes in i parlamentet

Under åren i husarrest insjuknade hennes man, den brittiske historikern Michael Aris i obotlig cancer. Och trots upprepade uppmaningar från omvärlden vägrade militärjuntan att bevilja honom visum att besöka henne. Han dog 1999.

I våras valdes hon och 42 av hennes partikamrater från Nationella demokratiförbundet, NLD, in i parlamentet. Därmed avslutades det första kapitlet i den kamp för demokrati som hon utkämpat sedan 1989.

Men fortfarande har Burma en mycket lång väg kvar att gå. När Aung San Suu Kyi nyligen fick frågan om var den demokratiska utvecklingen i landet står på en skala ett till tio svarade hon:

– Vi börjar närma oss ett.

”Mer positiv”

Jesper Bengtsson är chefredaktör för tidningen OmVärlden och har skrivit två böcker om Burma. Han träffade Aung San Suu Kyi för ett och ett halvt år sedan. Då hade hon varit fri från sin husarrest i ett knappt halvår.

– Jag tolkar det som att hon är mer positiv till utvecklingen i Burma i dag än vad hon var då, men hon är fortfarande skeptisk. Hon vet hur bräcklig situationen är, säger han.

Han vill att Sverige utvecklar relationen med Burma i dialog med Aung San Suu Kyi och den övriga oppositionen.

– Det är viktigt att Sverige slår fast att man lyssnar på dem och förstår deras bild av läget. Att man inte tar för givet att regeringens bild är den rätta.

Matilda Hald, verksamhetsansvarig för Burmakommittén kom hem från Burma i förra veckan. Hon vittnar om en öppnare atmosfär i landet men betonar samtidigt att konstitutionen fortfarande ger militären makt.

– Aung San Suu Kyi är orolig för att saker går för fort. Det är fortfarande tidigt i reformprocessen, säger hon.

Aftonbladets Elisabeth Marmorstein och Lotte Fernvall kommer följa Fredrik Reinfeldts officiella besök i Burma.