Japanska jätteostron hotar svenska kusten

Publicerad 2011-06-16

Forskarna: Vet inte om de kan stoppas

De japanska jätteostronen har intagit badvattnen längs den svenska västkusten.

Ekosystemet, turismen och friluftslivet hotas nu om inte forskare får stopp på invasionen.

– Frågan är om de går att stoppa över huvudtaget, säger Åsa Strand, forskare vid Göteborgs universitet.

De är stora, vassa och växer med rekordfart. De japanska jätteostronen upptäcktes utanför Bohusläns kust 2007. Nu finns arten, som tros ha invandrat från Danmark, på över 200 platser längs den svenska västkusten. Framförallt finns de i grunda, strandnära vatten.

Detta innebär ett hot mot turistnäringen och friluftslivet. Även blåmusslorna hotas, eftersom jätteostronet konkurrerar om samma föda, enligt Åsa Strand, forskare i marinekologi.

Turismen kan bli lidande

– Vi bedömer hotet som ganska stort. De kan orsaka stora problem för friluftsliv och turism eftersom att det är svårt att vistas där de slagit ner. Och när det kommer in mycket larver kan de sätta sig på bryggor och båtar och bli ett allvarligt påväxtproblem, säger hon.

Utbredningen av jätteostronen kan ha flera negativa effekter på ekosystemet. Därför har forskare vid Göteborgs universitet nu fått en miljon kronor och uppdraget att stoppa ostronen. Det forskarna vill ha svar på är framför allt hur ostronen fortplantar sig – kommer det nya utifrån eller är det de gamla som förökar sig?

”Måste rensa varje år”

– Kommer de utifrån måste man göra en rensning varje år. Risken är att de grunda områdena på västkusten kommer att domineras av den här arten, säger Åsa Strand.

De japanska jätteostronen importerades till Frankrike och Sydeuropa på 60-talet. Temperaturen i de europeiska vattnen ansågs vara för låg för att ostronen skulle kunna sprida sig. Ganska snart vandrade ostronen dock upp längs den europeiska västkusten.