Stoltenberg pressar Turkiet om svenskt Nato-medlemskap: ”Det är dags”

Publicerad 2022-11-03

Natochefen Jens Stoltenberg är tydlig – Sverige och Finland ska in i Nato nu.

Men Turkiet är inte övertygat om att länderna gjort tillräckligt.

– Sverige och Finland har levererat. Det är dags, säger Stoltenberg på en pressträff med turkiska utrikesministern.

Turkiet har lovat att ratificera Sveriges och Finlands Nato-medlemskap om de fullföljer avtalet som undertecknades i Madrid i juni.

Men hittills har Turkiet inte gett grönt ljus och kräver bland annat att personer som man terrorstämplat ska utlämnas till Turkiet.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är nu på ett tre dagar långt besök i Turkiet och höll i dag en direktsänd presskonferens med turkiska utrikesministern Mevlut Cavusoglu i Istanbul.

Stoltenberg: ”Jag har pratat med Ulf Kristersson”

Stoltenberg betonade att han anser att Sverige och Finland uppfyllt kraven för att få en ratificering och ökat sin samverkan med Turkiet.

– Vi har nu sett att Sverige och Finland genomfört åtgärder för att bekämpa terrorism och restriktioner kring vapenförsäljning som en del i avtalet. Jag har pratat med Ulf Kristersson och Sanna Marin och de menar att det är viktigt även för dem att bekämpa terrorism för det ligger i allas intresse, säger Stoltenberg.

Cavusoglu: Turkiet ännu inte övertygat

Utrikesminister Cavusoglu uppgav att avtalet mellan Turkiet, Sverige och Finland ska fullföljas. Han menar att Turkiet ännu inte är övertygad om åtgärderna från länderna och att ett slopat vapenembargo inte räcker, skriver regeringstrogna sajten Daily Sabah.

– Det som är viktigast är den konkreta uppfyllelsen, säger han enligt TT:s översättning.

I morgon fredag ska Stoltenberg träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

– Jag ser fram emot att välkomna Sverige och Finland som fullvärda medlemmar inom en snart framtid. Och jag ser fram emot att samarbeta med dig herr Cavusoglu och Turkiet fortsättningsvis, säger Stoltenberg.

Nästa vecka, de 8 november, ska statsminister Ulf Kristersson (M) resa till Ankara för att diskutera Natoansökan med Erdogan.

Alla Nato-länder har ratificerat Sverige och Finland, förutom Turkiet och Ungern. Tidigare under torsdagen uppgav finska utrikesministern Pekka Haavisto i en intervju med Ekot att det finns ”positiva signaler” kring att Ungern ska ratificera innan årsskiftet.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu.