Planet störtade för två veckor sedan – fyra barn uppges ha hittats vid liv

Publicerad 2023-05-18

Planet upptäcktes djupt inne i den täta djungeln.

För 17 dagar sedan försvann det colombianska flygplanet tillsammans med sina sju passagerare spårlöst från radarn.

Efter en intensiv sökjakt med spårhundar i den colombianska Amazonasdjungeln uppgav landets president Gustavo Petro att fyra barn mirakulöst hittats vid liv.
***

På torsdagen drog Colombias president tillbaka uppgifterna om att fyra barn hittats vid liv.

”Jag är ledsen”, skriver han på Twitter. Läs mer här.

Piloten hann larma om en nödsituation gällande motorfel innan planet störtade handlöst mot marken den 1 maj.

Sedan dess har en enorm sökinsats efter de sju passagerarna genomförts av militärstyrkor, spårhundar, helikoptrar och lokalbefolkningen i kommunen Guaviare vid den colombianska Amazonasdjungeln.

Insatsen försvårades av ett kraftigt regnoväder och det hann dröja drygt två veckor innan man fann vraket av Cessna 206-planet som störtat upp och ner i närheten av byn Palma Rosa.

Inuti och utanför planet hittades då de tre vuxna passagerarna döda. Men fortfarande fanns det inga spår efter de fyra barnen som också färdats med planet – alla under 13 år.

Hittades efter drygt 370 timmar

Militärens specialförband och de tre spårhundarna som inkallats gav inte upp på sökinsatsen och efter 16 dagar upptäcktes de första spåren efter barnen.

Tre kilometer från platsen där planet kraschat hittades en lila sax och hårsnoddar, vilket väckte hoppet om att barnen fortfarande var vid liv.

Hundarna kunde därifrån sniffa till sig grenar som barnen tros ha använt för att ta skydd från regnet, samt en rosa nappflaska som man förmodar att de äldre barnen använt för att mata den yngsta på elva månader.

370 timmar efter kraschen kunde man då hitta barnen som lyckats ta sig ur flygplanet och överlevt i djungeln.

– Efter mödosamma sökinsatser från våra militära styrkor har vi hittat de fyra barn som försvunnit på grund av flygolyckan i Guaviare vid liv. En glädje för landet, uppger landets presidenten Gustavo Petro till lokala medier.

Presidenten tar tillbaka uppgifterna

Men på torsdagen tog presidenten tillbaka uppgifterna om att barnen återfunnits vid liv.

”Jag har bestämt mig för att ta bort det eftersom informationen från ICBF inte kunde bekräftas. Jag är ledsen för det som hände", skriver han på Twitter.

Han fortsätter:

"Militärstyrkorna och ursprungsbefolkningen kommer att fortsätta i sitt outtröttliga sökande för att ge landet de nyheter som det väntar på. För närvarande finns det ingen annan prioritet än att gå vidare med sökningen tills du hittar dem. Barns liv är det viktigaste", skriver han.

FOTNOT: På torsdagen drog Colombias president tillbaka uppgifterna om att fyra barn hittats vid liv.

”Jag är ledsen”, skriver han på Twitter. Läs mer här.