Sjukhuset svarar – vet inte hur Mohsin ”dog”

Publicerad 2022-10-25

Mohsin Al-Sowafy, 35, har felaktigt dödförklarats.

Nu har Region Västernorrland polisanmält händelsen.

– Det verkar som att någon har agerat utanför regionen och skickat in det här dödsbeviset, säger kanslichef Krister Bjermert.

Mohsin Al-Sowafy, 35, har varit död i två veckor. Det fick han reda på när hans arbetsgivare ringde honom under torsdagen förra veckan.

– Det är helt sjukt, jag vet inte vad som har hänt. Jag jobbade och de ringde till mig och sa: Bli inte orolig, någon har råkat dödförklara dig.

Beskedet kom som en chock. Till vardags arbetar han som transportör på Örnsköldsviks sjukhus, samma sjukhus som har förklarat honom död.

– Jag fick reda på det i går, men dödförklaringen är från nionde oktober. Det ska vara någon på kirurgmottagningen som dödförklarat mig, har jag hört, säger Mohsin Al-Sowafy på fredagen.

Regionen: Läkaren jobbar inte hos oss

Men vem som har skickat in dödsattesten till Skatteverket är i nuläget ett mysterium för Region Västernorrland.

För den läkare som skrivit under attesten jobbar inte hos dem.

– Enligt de uppgifter vi har fått finns det ingen läkare, och det har aldrig funnits, med det namnet som jobbat här. Inte heller någon annan medarbetare med det namnet. Det verkar som att någon har agerat utanför regionen och skickat in det här dödsbeviset. Vi vet inte vem det är, säger Krister Bjermert, kanslichef på regionen.

Regionen har polisanmält händelsen. De ska även begära ut handlingarna från Skatteverket.

– Vi vill gärna granska dem och se om det framkommer något i dem som kopplar det här till regionen. Vi kommer jobba vidare med det här och ta reda på om det brustit någonstans, fortsätter Krister Bjermert.

Han beklagar också det som har inträffat.

– Det är väldigt tråkigt för den här medarbetaren. Vi vet inte om det finns ett samband med att han jobbar på regionen eller inte. Vi kommer försöka hjälpa till med allt vi kan, säger Krister Bjermert.

Mohsin Alsowasi, 35, blev felaktigt dödförklarad. ”Skrämmande att regionen inte kan svara på vem det är”, säger han.

Väntar på svar

När Mohsin Al-Sowafy ”dog” stängdes alla tjänster som till exempel bankkort, bank-id och Swish av. Kvar står han utan ett öre på fickan – och utan svar på vem som gjort detta mot honom.

– Jag fattar ingenting, det blir bara mer och mer strul. Det är lite skrämmande att regionen inte kan svara på vem det är. Om det inte är någon på sjukhuset, varför har det då hänt? Är det något mot mig personligen? säger han.

Eftersom han i nuläget också saknar personnummer har han inte heller kunnat polisanmäla händelsen.

– Jag har försökt polisanmäla det, men som det är nu kan jag inte göra så mycket. Skatteverket ska rätta till det, men än så länge har ingenting hänt, fortsätter han.

Arkivbild. Region Västernorrland.

Följ ämnen i artikeln