Ord står mot ord efter val i Zimbabwe

Publicerad 2013-08-01

Zimbabwes president Robert Mugabe, här med hustrun Grace, slår ifrån sig anklagelserna om valfusk.

Det har brutit ut ett ordkrig i Zimbabwe dagen efter valet.

En källa inom Robert Mugabes parti Zanu-PF hävdar att de vunnit valet i Zimbabwe. Men oppositionens Morgan Tsvangirai kallar valet för ett "enormt bedrägeri", skriver Reuters.

Under natten till torsdagen startades räkningen av rösterna i Zimbabwes val. Nu har valkommissionen rapporterat att räkningen är klar i vallokalerna och att rösterna nu ska sammanställas.

Men redan under torsdagsmorgonen, innan resultatet var klart, började ordkriget hos de två största partierna, Zanu-PF och MDC.

– Det är ett bluffval som inte återspeglar folkets vilja, säger Tsvangirai under en presskonferens i dag, enligt BBC Africa.

Han ska även ha kallat valet för "betydelselöst och ogiltigt".

"Vi har begravt MDC"

Den sittande presidenten Robert Mugabes parti hävdar däremot att det redan är klart, att de har vunnit.

– Vi har tagit valet. Vi har begravt MDC. Vi tvivlade aldrig på att vi skulle segra, säger en källa inom Zanu-PF till Reuters.

Enligt polisen i landet är det i år förbjudet att rapportera om valresultatet innan den centrala valmyndigheten, ZEC, har gjort det. Den som bryter mot lagen ska gripas.

På Facebook fortsätter dock Baba Jukwa, mullvaden inom Zanu-PF, att rapportera om resultaten från de olika vallokalerna.

Misstänkt valfusk

Aftonbladet har tidigare berättat om det misstänkta valfusket i valrörelsen.

Bland annat ska hundratusentals avlidna personer finnas med i röstlängden, flera personer förekommer flera gånger och lokaler för röstregistrering sägs ha varit få i oppositionsvänliga områden.

Den inhemska observatörsgruppen ZESN dömer ut valet och säger att valets trovärdighet har äventyrats på grund av problemen under valdagen, skriver Reuters.

Enligt ZESN ska upp mot en miljon människor ha blivit berövade på sin rösträtt. Stora grupper väljare ska ha blivit avvisade i städerna, där Tsvangirais parti MDC har starkast stöd. På landsbygden däremot, där fler tenderar att stödja Mugabe, avvisades mycket färre.