Knarkkungen fick stort försprång

Publicerad 2015-07-18

Fängelsevakterna slog omedelbart larm när de upptäckte att knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzmán försvunnit från sin cell.

Men det dröjde hela 18 minuter innan cellen undersöktes och polisen tog upp jakten.

Sju personer har gripits i efterspelet av den uppmärksammade rymningen, skriver AP.

Det var vid 21-tiden på kvällen förra helgen som den ökände knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzmán flydde från högsäkerhetsfängelset Altiplano i centrala Mexiko. När personalen inspekterade hans cell märkte de att den var tom. I duschutrymmet i cellen upptäcktes senare öppningen till en 1,5 kilometer lång tunnel som ”El Chapo” flydde igenom.

Fick 18 minuters försprång

Nu kommer ny information kring den spektakulära flykten. De nya uppgifterna gör gällande att Guzman fick 18 minuters försprång. Efter att fängelsevakterna, via övervakningskamerorna, såg att knarkkungen saknades i sin cell och slog larm tog det 18 minuter innan cellen kontrollerades.

Det sa Mexicos inrikesminister Miguel Angel Osorio Chong i dag vid ett officiellt möte, uppger nyhetsbyrån AFP.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat så har 22 vakter på fängelset Altiplano förhörts om flykten.

Sju personer, som tidigare tagits in på förhör, ska under fredagen ha gripits och uppges av nyhetsbyrån AP vara frihetsberövade i väntan på åtal.

Guzmán brukar beskrivas som den största och mäktigaste knarkkungen i världen. Men rent fysiskt är han långtifrån stor. Smeknamnet ”El Chapo” betyder ungefär ”kortisen”.

”El Chapo” greps i februari 2014 i Mazatlan av mexikanska marinkårssoldater och agenter från amerikanska polismyndigheter.

”Vi kommer att hitta honom”

Sinaloa-kartellen, som Joaquin Guzmán var ledare för, har ett drogimperium som sträcker sig över Nordamerika, Europa och Australien. Nyhetsbyrån AP rapporterar att organisationen kontrollerar merparten av knarksmugglingen från Mexiko till USA.

Den mexikanska regeringen har nu utlyst en belöning på motsvarande 3,8 miljoner dollar till den som kan lämna uppgifter så att Guzman grips. Utöver det har man gått ut med en omfattande kampanj i media med helsidesannonser. Regeringen har också tryckt upp 100 000 broschyrer med bilder på Guzmán.

Tusentals poliser letar nu efter knarkkungen.

– Vi är överallt och bevakar vägar, byar, gränser och flygplatser, säger Enrique Galindo, federal polischef i Mexiko, till AFP.

Galindo berättar för nyhetsbyrån att alla poliser i hela Mexico nu jagar ”El Chapo”.

– Vi har arresterat honom förut och vi är säkra på att vi kommer att hitta honom.
Så byggde han upp sitt imperium