Mexikanske knarkkungen ”El Chapo” har rymt

Uppdaterad 2015-10-17 | Publicerad 2015-07-12

Ökände knarkbaronen flydde genom en 1,5 kilometer lång tunnel

En av världens mäktigaste knarkkungar är på fri fot.

Joaquin ”El Chapo” Guzman har rymt från ett högsäkerhetsfängelse – för andra gången.

Han flydde genom en 1,5 kilometer lång tunnel. Polisen har nu satt igång en massiv jakt.

Guzman, som ledde den mäktiga och fruktade Sinaloa-kartellen, har tagit sig ut från fängelset Altiplano i centrala Mexiko. Enligt ett uttalande från den mexikanska säkerhetskommissionen sågs knarkbaronen senast i fängelset vid 21-tiden på lördagskvällen, lokal tid.

När personalen inspekterade hans cell märkte de att den var tom. I duschutrymmet i cellen upptäcktes senare öppningen till en 1,5 kilometer lång tunnel som ”El Chapo” flydde igenom.

Stoppar flygen

En omfattande jakt inleddes omedelbart efter flyktlarmet. Den koncentreras kring området runt fängelset och de motorvägar som finns i närheten. AP rapporterar att alla flyg har stoppats från flygplatsen i Toluca, som bara ligger några mil från anstalten.

Det är andra gången som ”El Chapo” lyckas rymma från ett högsäkerhetsfängelse. Han greps senast i februari 2014. Då hade han varit på fri fot i 13 år. 2001 lyckades han rymma från anstalten Puente Grande med hjälp av mutade vakter. Då avtjänade han ett 20-årigt fängelsestraff som som han dömts till efter att ha gripits i Guatemala.

Var på ”most wanted”-lista

Guzman brukar beskrivas som den mäktigaste droghandlaren i världen. Men rent fysiskt är han långtifrån stor. Smeknamnet ”El Chapo” betyder ungefär ”kortisen”.

Sinaloa-kartellen, som Joaquin Guzman var ledare för, har ett drogimperium som sträcker sig över Nordamerika, Europa och Australien. AP rapporterar att organisationen kontrollerar lejonparten av knarksmugglingen från Mexiko till USA.

När ”El Chapo” rymde förra gången hamnade han på den amerikanska narkotikapolisens ”most wanted”-lista.