Söker resning för 29 år gammalt mord

Uppdaterad 2015-12-01 | Publicerad 2015-07-12

Nu tar Samir Sabri, 44, tillbaka erkännandet och söker resning i det 29 år gamla mordärendet.

Som 15-åring erkände han mordet på sin styvmamma. Nu tar Samir Sabri, 44, tillbaka erkännandet – och söker resning i det 29 år gamla mordärendet. I stället pekar han ut sin pappa som mördaren.

– Jag tog på mig det för att rädda min bror och mig själv, säger Samir Sabri.

Klockan 9.36 onsdagen 21 maj 1986 ringer 15-årige Samir Sabri till larmcentralen. Han sitter vid telefonbordet i familjens lägenhet på Glömmingegränd i Stockholmsförorten Tensta. Några meter bort, i sovrummet i andra änden av hallen, ligger hans styvmamma död. Han säger:

– Jag har dödat min mamma.

Hans kläder är blodiga och i förhör uppger 15-åringen att han en timme före larmsamtalet, när hans pappa och tolvårige lillebror gått till skolan, dödat styvmamman med 8-9 knivhugg efter bråk om en motorcykel.

Historien ifrågasätts inte. Samir Sabri åtalas och döms för mord.

Lämnar resningsansökan

Nu, 29 år senare, överklagar han domen. Han uppger att erkännandet var falskt – att han i själva verket blev vittne till hur hans pappa mördade styvmamman.

Advokat Sargon De Basso har gått igenom ärendet, som under våren även granskats i Aftonbladets podcast "Fallet", och lämnar i dagarna in en resningsansökan till Svea hovrätt.

– Vår nya tekniska och rättsmedicinska bevisning visar att erkännandet och pappans alibi var falskt. Vi har också en massiv vittnesbevisning. Händelseförloppet 1986 klarläggs och tingsrättens dom fullkomligt kullkastas, säger De Basso.

Sonny Björk, pensionerad kriminalkommissarie, har analyserat de tekniska bevis som låg till grund för domen. Bland annat Samirs kläder, som hade blodavtryck, men inga blodstänk.

– Det har stänkt, det finns blod som sprutat ända bort till andra sidan av sängen. Att han skulle ha delat ut huggen utan att det hamnat på hans tröja eller pyjamasbyxor är osannolikt, säger Sonny Björk.

”Ingen bevisning”

Björk menar att oförlåtliga misstag begåtts.

– Det är bara den unga gossens berättelse som ligger till grund för förundersökningen. Man har ingen annan bevisning mot honom överhuvudtaget, säger Sonny Björk.

Enligt Olle Lindqvist, docent i rättsmedicin som granskat de medicinska delarna, visar mammans likstelhet, som var fullt utvecklad, att hon inte kan ha dött vid niotiden på morgonen, tidpunkten enligt åtalet.

– Döden bör ha inträffat någon gång efter midnatt fram till klockan fyra-fem. Det kan inte ha skett en timme innan han ringer, säger Olle Lindqvist.

Under sitt liv var pappan gift fyra gånger. De tre fruar som lever vittnar nu om hur han hotat att döda dem och två av dem säger att han erkände mordet.

Tog tillbaka erkännande

Redan 1988, när han fick veta att pappan var på väg att gifta sig igen, tog Samir Sabri tillbaka erkännandet. Utredningen öppnades på nytt, men lades ner igen. Samma år släpptes han – och tvingades flytta hem till pappan.

Som vuxen blev Samir Sabri tungt kriminell. Han har suttit många år i fängelse men har nu bytt bana och hjälper ungdomar.

– Det här har påverkat hela mitt liv. Jag har levt i ett mörker, utan känslor. Det är först nu jag börjat hitta tillbaka till mig själv, säger han.

Mordnatten är suddig, men delar minns han mycket klart. Han berättar hur hans lillebror väckte honom mitt i natten.

– Jag ser att han gråter och jag hör skrik. Jag springer in i sovrummet och ser att pappa sitter gränsle över min styvmamma och knivhugger henne. Jag ser hans rygg, hans hand som går upp och ner, upp och ner, medan hon skriker efter hjälp.

– Han kliver bort från sängen och går in i duschen. Pappa kommer tillbaka med kniven i handen och säger: "Vi måste säga att du har gjort det. Annars dödar jag dig och din bror." Jag sa: "Okej pappa, jag gör det", säger Samir Sabri.

Inte av illvilja

Sargon De Basso menar att rättsväsendet inte kunde hantera falska erkännanden på 1980-talet.

– Det handlar inte om illvilja att Samir dömdes, utan naivitet och okunskap, säger advokaten.

Polisens utredare Sune Klernäs, i dag pensionerad, minns fallet väl och tycker att det vore bra om det prövades på nytt.

– Får han resning har jag givetvis ingenting emot det. Är det fel från början finns det all anledning att det penetreras vidare, säger Sune Klernäs.

TT

Följ ämnen i artikeln