”Han vill stämma i bäcken”

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-04

Ungerns premiärminister, Victor Orbán har gjort sig känd för sin hårda linje i flyktingpolitiken – något som tydliggjorts de senaste dagarna.

Jakub Swiecicki, forskare på Utrikespolitiska institutet, säger att det beror på flera saker.

– Han har bland annat en inhemsk opinion att förhålla sig till.

Jakup Swiecicki

De senaste dagarna har världens blickar riktats mot Ungern och de flyktingströmmar som nått landet. Premiärminister Victor Orbán har gjort några omskrivna uttalanden och landets parlament har antagit lagar med anledning av den stora mängd flyktingar som anlänt till landet de senaste veckorna.

Bland annat infördes ett fängelsestraff i upp till tre år för de personer som tar sig över de nybyggda stängslen längs gränsen till Serbien.

”Visa befolkningen”

Jakub Swiecicki, forskare på Utrikespolitiska institutet och expert på de central- och östeuropeiska ländernas anpassning till EU, kommenterar Victor Orbáns senaste utspel.

– Å ena sidan vill han hålla sig väl med EU men å andra sidan har han en hemmaopinion att förhålla sig till, säger han.

Swiecicki berättar att Orbáns parti Fidesz är nationalistiskt men att till exempel partiet Jobbik står ännu längre åt höger.

– Han positionerar sig mellan olika krafter och vill nog stämma i bäcken nu med de här uttalandena. Dels för att visa befolkningen och dels för att han faktiskt inte vill att fler flyktingar ska komma till Ungern.

Jämför med andra länder

Jakub Swiecicki menar att Ungern inte på något sätt är unikt i de här frågorna.

– Det är mycket nationalistiska strömningar i Europa. Till exempel Front National i Frankrike, Sannfinländarna i Finland och Sverigedemokraterna i Sverige, säger han.

Även i flera länder i Centraleuropa råder samma stämningar som i Ungern, säger Jakub Swiecicki:

– Den tjeckiske presidenten har sagt liknande saker och i Polen har de valt en nationalkonservativ president, Andrzej Duda.

Följ ämnen i artikeln