Inga bindande krav i överenskommelsen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-18

Reinfeldt: Det löser inte klimatproblemet

KÖPENHAMN Världens ledare lyckades inte lyckats förhandla fram ett starkt klimatavtal i Köpenhamn.

Överenskommelsen innehåller inga bindande krav på utsläppsminskningar.

Om sex månader gör världens ledare ett nytt försök att enas. Då äger ett nytt möte rum i Tyskland.

I två veckor har 193 länder förhandlat för att nå en uppgörelse om ett nytt globalt klimatavtal som ska hindra uppvärmningen av jorden.

Det senaste dygnet har förhandlingarna skett på högsta nivå i närvaro av bland andra USA:s president Barack Obama, Rysslands Dmitrij Medvedev, Kinas premiärminister Wen Jiabao samt ledarna för EU-länderna.

På fredagskvällen stod det klart att de har misslyckats med att nå ett starkt avtal för att möta det kanske största hotet mot världens befolkning: Den globala uppvärmningen.

Ingenting nytt

Vid midnatt cirkulerade ett papper i Bella Center som hade döpts till "Köpenhamnsöverenskommelsent". I tolv punkter listades vad som ska göras för att möta klimatförändringarna. Ingenting är egentligen nytt. Man slår fast att ökningen av jordens medeltemperatur inte får överstiga två grader.

Några nya krav på utsläppsminskningar ställs inte. Istället har man listat de åtaganden som länderna redan har lovat, eller planerar att genomföra. Det innebär bland annat att USA säger sig vilja minska sina utsläpp med 14-17 procent jämfört med 2005 års nivå. EU åtar sig att minska sina utsläpp med 20 - 30 procent jämfört med 1990 års nivå. För världens utvecklingsländer, där såväl Kina som Indien och Kongo ingår, nämns bara frivilliga åtaganden.

Däremot ska alla länder själva enligt överenskommelsen – innan den första februari 2010 – slå fast hur mycket de planerar att minska sina utsläpp.

”Inte en perfekt överenskommelse”

För att hjälpa framförallt de fattigaste länderna att möta klimathotet är målet att världen ska bidra med 100 miljarder dollar per år från 2020. Dessutom ska i-länderna ge ytterligare 30 miljarder dollar i stöd till åtgärder för att skydda de fattigaste u-länderna mellan 2010-2012.

Men stämningen mellan länderna har varit allt annat än hjärtlig under natten och morgonen, skriver Dagens Nyheter. De rika länderna anser att utvecklingsländerna stoppat upp förhandlingarna, och utvecklingsländerna anklagar de rika för att ha försökt tvinga dem att underteckna "en dödsdom".

– Det ser ut som att vi erbjuds 30 silverpenningar för att förråda vårt folk och vår framtid. Vår framtid är inte till salu, säger stillahavsriket Tuvalus Ian Fry.

– Det är en självmordspakt för Afrika. säger Lumumba Di-aping, sudanesisk ordförande för de fattiga ländernas organisation G77.

Obama hyllades

Men även om mötet i internationell press kallas ett fiasko fick en av deltagarna beröm från flera håll: USA:s president, Barack Obama. Australiens premiärminister Kevin Rudd sade enligt TT att samtalen hade varit nära att braka ihop vid flera tillfällen, och att inte minst Obamas insats räddade en uppgörelse.

Alla var dock inte nöjda. Kuba anklagade Obama för att uppträda som en kejsare, och tillade att regeringen i Havanna inte kommer att acceptera utkastet till deklaration.

Barack Obama själv medgav att vägen till att stoppa hotet från klimatförändringarna fortfarande var lång och att detta var "början, inte slutet".

– Men detta är ändå en framgång, sade presidenten.

Skriftligt avtal 2010

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso kunde enligt Svenska Dagbladet inte dölja sin besvikelse efter att Köpenhamnskonferensen var avslutad. Framförallt beklagade han att överenskommelsen inte blir legalt bindande. Däremot ska arbetet med att få fram ett legalt bindande avtal fortsätta under 2010, och man hoppas att man under mötet i tyska Bonn i juni ska lyckas med det.

Följ ämnen i artikeln