GRATTIS TILL 71 000 KR

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-07

Niels Hedberg tog bästa läsarbilden: Jag är överlycklig

Vill du vinna 71 000 kronor?

Du är bara ett klick därifrån.

Niels Hedberg, 58, vet hur man gör.

Sedan Aftonbladet startade tipstjänsten 71000 har läsarbilderna strömmat in.

– Kvaliteten på bilderna är oftast väldigt hög, säger Anne Kindahl, nyhetsbildchef på Aftonbladet.

Varje publicerad bild ger läsarfotografen klirr i kassan. Men det är inte allt – varje månad belönas den duktigaste läsarfotografen med 7100 kronor .

Dessutom utses en av de tolv vinnarbilderna till Årets läsarbild i Aftonbladet. Omröstningen sker på aftonbladet.se och det är läsarna som väljer.

En enda bild

Och årets vinnare är: Niels Hedberg, 58, servicetekniker från Klippan.

Det gav honom 71 000 kronor i prispengar.

– Jag är överlycklig, säger han.

Niels Hedberg tog i maj förra året en bild på en 84-årig man, just när denne klättrade ur en sjunkande bil genom bakrutan. Sekunderna senare sjönk bilen i Kalixälven.

– Det gick inte att simma i det nollgradiga vattnet, så vi kastade stenar för att slå hål i bakrutan. Då tänkte jag att jag måste ha en bild på det här. Jag tog bara en enda bild – och det råkade bli just när killen klättrade upp. Rena lyckträffen!

Läsarbilder viktiga

Anne Kindahl berättar att det var helt jämnt mellan tre av de tolv bidragen.

Därför utsågs en jury, bestående av henne själv, chefredaktören Jan Helin samt två prisbelönta fotografer på Aftonbladet.

– Våra läsare har snabbt blivit våra viktigaste medarbetare för nyhetsbilder, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

– Vi kommer alltid att behöva professionella bildjournalister, men snabbheten hos våra läsare har förändrat bildjournalistiken i grunden.