Dags för fest och mat i dagarna tre

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-12

Festen Eid al-Fitr firar att ramadan är slut

Söta bakverk, hommus, dadlar, soppor och sallader. Hemma hos familjen Khalid är det uppdukat för helgens festligheter. I dag inleds Eid al-Fitr som betyder att fastemånaden, ramadan, är över.

Hos familjen Khalid i Nödinge utanför Göteborg har man ägnat hela gårdagen åt att baka, laga och förbereda tre dagars festligheter.

I en knapp månad har familjen Khalid i Nödinge utanför Göteborg, liksom muslimer över hela världen, fastat.

Från solens uppgång till dess nedgång har de avhållit sig från bland annat mat och dryck.

Besök hos släkt och vänner

– Första dagarna var lite jobbiga, men man vänjer sig. Nu är alla väldigt förväntansfulla, säger Mariam Khalid, 14.

Tillsammans med resten av familjen ägnade hon gårdagen åt att baka, laga mat och förbereda för de tre dagar av festligheter som nu följer.

Det blir besök hos släkt och vänner, bön i moskén, presentutdelning och telefonsamtal till släktingar runt om i världen. Och inte minst en massa mat.

– Det här är vår motsvarighet till julen, säger Mariam Khalid.

Plåtar med söta bakverk

På köksbordet står fyra färdiga plåtar med nybakade mamul, en libanesisk bakelse som bland annat innehåller mannagryn, pistasgenötter, osaltat smör och rosenvatten.

– De är väldigt söta. För den som inte är van kan det vara lite speciellt, säger Mariam.

Abdulrahman Khalid, 59, visar hur kakorna brukar slås in i papper. Och han om någon vet – i början av 1990-talet öppnade han den första affären som sålde libanesiska bakverk i Göteborg.