Styckade sin kärleksrival – nu åtalas hon för mordet

Uppdaterad 2014-12-03 | Publicerad 2014-11-18

ASKERSUND/STOCKHOLM. Den 25-åriga ryttarinnan högg ihjäl sin kärleksrival, styckade kroppen och gömde den i ett skogsparti.

I dag åtalades hon för mord på den 22-åriga kvinnan och brott mot griftefriden.

– Motivet är svartsjuka, säger kammaråklagare Lars Duberg.

Strax före klockan 06 på onsdagsmorgonen den 18 juni stod den misstänkta 25-åriga kvinnan utanför sin expojkväns lägenhet i Askersund.

Förblindad av svartsjuka och hat mot kärleksrivalen där inne i lägenheten ska hon ha väntat på att ­klockan skulle passera sex. Portens tidlås gick upp med ett klick. Hon gick upp en halvtrappa och ringde på.

I handen höll hon en ­hammare.

Enligt åtalet hade kvinnan också med sig en förskärare, sprutor, kanyler och vodka. Åklagaren menar att hon hade preparerat sprutorna med sprit, insomningsmedicin och sömnhormon.

Hämtade kökskniv

När den 22-åriga kvinnan öppnade stod den 25-åriga ryttarinnan gömd och väntade, men så snart 22-åringen gick ut ur lägenheten för att se efter vem som ringt på gick den mordmisstänkta kvinnan till attack. Hon ska ha slagit 22-åringen i bakhuvudet med hammaren flera gånger så att hon förlorade medvetandet.

25-åringen ska sen ha dragit in sitt offer i hallen, tagit en handduk för att dämpa hennes skrik och sedan tagit en av de preparerade sprutorna och satt den i 22-åringens nacke och bål. Sedan ska hon, enligt åtalet, ha tagit fram förskäraren och huggit 22-åringen flera gånger i halsen och ansiktet. Från vardagsrummet hämtade hon därefter en jaktkniv som hon använde för att fortsätta hugga sitt offer.

Från den döende 22-åringen tog hon nycklarna till bil och lägenhet och försvann.

Den misstänkta hämtade en såg i sin bostad och återkom några timmar senare till mordlägenheten.

I polisförhör har hon berättat hur hon sedan stycka­de 22-åringen i badrummet, innan hon bar ner kvinnans kroppsdelar till sin egen bil.

Dumpade kroppen

Hon parkerade bilen på Coop Konsums parkering ett par hundra meter från mordlägenheten. Sen tog hon offrets bil och körde till jobbet.

Under hela eftermiddagen stod den andra bilen på Konsums parkering, med offret i bagageutrymmet. När kvinnan kom tillbaka, efter att ha lämnat sitt arbete lite tidigare än vanligt, körde hon och dumpade kroppsdelarna i ett skogsparti i Kumla, i ett friluftsområde vid Hällabrottet.

Någon timme senare ringde kvinnan polisen och angav sig själv. Redan samma kväll hittade polisen den styckade 22-åringens kropp i skogspartiet.

Kvinnan anhölls och häktades senare, misstänkt för mord.

I dag väckte kammaråklagare Lars Duberg åtal mot henne gällande mord och brott mot griftefriden.

– Min klient medger att hon tagit livet av den andra kvinnan, men det var inget som var planerat, säger hennes advokat Johan Eriksson.

Omfattande bevis

Han vänder sig mot rubriceringen mord.

– Vi hävdar att det rör sig om vållande till annans död, hon har inte haft något uppsåt i detta.

Advokat Johan Eriksson säger att hans klient mått mycket dåligt sedan häktningen i slutet av juni.

– Hon har under lång tid suttit häktad med fullständiga restriktioner. Hon känner skuld för det hon gjort.

Kvinnan har tillsammans med sin advokat nu fått ta del av polisens förundersökning mot henne.

– Jag vill inte kommentera det i nuläget, men naturligtvis har vi lite synpunkter på den, säger ­Eriksson.

Bevisningen mot den 25-åriga ryttarinnan är omfattande. Bland annat har polisen kvinnans eget erkännande och har återfunnit hammaren, kniven och sågen. Dessutom har polisens ­tekniker gjort mycket ­noggranna undersökningar på mord- och styckplatsen, i 25-åringens bostad i Kumla, i bägge bilarna och på fyndplatsen i Hälla­brottet.

– De två kvinnorna hade en relation med samma man. Motivet är svartsjuka. Enligt min uppfattning är bevisläget gott, säger kammaråklagare Lars Duberg i en kommentar till åtalet.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att 25-åringen inte är psykiskt störd i juridisk mening, skriver TT. Om hon fälls för brotten kan hon därmed inte överlämnas till rättspsykiatrisk vård.