Rysslands uppmaning: Lämna Kiev

Publicerad 2022-03-01

Ryssland varnar för raketattacker med ”hög precision” mot flera mål i Kiev.

Civila medborgare uppmanas söka skydd eller lämna landet.

Samtidigt har ett tv-torn i Kiev beskjutits där minst fem personer ska ha dött.

Följ ämnen
Ukraina

Kriget i Ukraina har gått in på sin sjätte dag och de ryska styrkorna kommer allt närmre huvudstaden Kiev.

I ett uttalande varnar nu det ryska försvarsdepartementet för inkommande raketattacker mot strategiskt viktiga mål. Däribland säkerhetstjänsten och en enhet som påstås syssla med psykologisk krigföring.

"För att motverka informationsattacker mot Ryssland kommer vi att anfalla teknologiska mål i Kiev. Vi uppmanar såväl ukrainska medborgare som är involverade med nationalister i provokationer mot Ryssland som Kievbor som bor nära relästationer att lämna sina hem", säger ministeriet i ett uttalande enligt Rysslands statliga nyhetsbyrå Tass.

Kräver att Ryssland slutar bomba

Senare under tisdagen uppgav den ukrainska tidningen Kiyv Independent att ryska styrkor beskjutit ett 385 meter högt tv-torn i huvudstaden Kiev. Något som gjort att tv-sändningarna avbrutits.

AFP uppger att minst fem personer har dödats i attacken mot Kievs tv-torn.

Explosion vid tv-tornet i Kiev på tisdagseftermiddagen.

Ukrainas försvarsminister har bekräftat attacken och säger att vissa ukrainska kanaler inte kommer att fungera på ett tag.

Raketen träffade också den intilliggande minnesplatsen för Förintelsen, Babyn Jar, rapporterar flera medier.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kräver att Ryssland slutar att bomba ukrainska städer innan de kan återuppta nya samtal om vapenvila, rapporterar Sky News. Zelenskyj har också uppmanat Nato-länder att införa en flygförbudszon för att stoppa det ryska flygvapnet.

Han menar att en flygförbudszon skulle vara en förebyggande åtgärd och inte avsedd att dra Nato-alliansen i krig med Ryssland.

Trängsel vid tågstationen i Kiev på tisdagen.

Attacker mot Charkiv och Cherson

Hårda strider har pågått på flera håll i landet under tisdagen.

Ryska trupper ska helt ha omringat Cherson i södra Ukraina och satt upp vägspärrar vid infarterna till staden. Enligt Alena Panina, journalist på den statliga tv-kanalen Ukraine 24, börjar det nu bli svårt att få in förnödenheter till de 300 000 invånarna.

Samtidigt har bombningarna i Ukrainas näst största stad Charkiv intensifierats.

På tisdagsmorgonen slog en raket ner vid en lokal myndighetsbyggnad på Frihetstorget där åtminstone tio personer dödats och 35 skadats. Något som Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj fördömde och kallade terrorism.

Huvudgatan Khreshchatyk i Kiev ligger öde under det allmänna utegångsförbudet i staden. Nu uppmanar Ryssland civila Kievbor att lämna staden.

Belarus ansluter till invasionen

Ryssland ska nu också ha fått uppbackning av Belarus.

Bara timmar efter att landets diktator Aleksandr Lukasjenko lovat att de belarusiska styrkorna inte ska ansluta till invasionen uppgav det ukrainska parlamentet att de redan befann sig i landet.

”Belarus trupper gick in i Tjernihiv-regionen. Informationen bekräftades för allmänheten av Vitaliy Kyrylov, talesperson för Nato", skriver parlamentet på Twitter.

Trasiga bilar och hus efter ryska attacker i utkanten av Kiev.