Marina Ovsyannikova protesterade i rysk tv – döms till böter

Publicerad 2022-03-15

Ryska redaktören Marina Ovsyannikova protesterade i statlig tv-sändning.

Nu har hon dömts till böter och släpps på fri fot, rapporterar AFP.

– Ilskan har byggts upp inom henne ända sedan kriget startade, säger hennes väninna till The Guardian.

Marina Ovsyannikova, redaktör på statliga ryska tv-kanalen Channel One, genomförde en protest i en pågående nyhetssändning på måndagskvällen.

Knappt ett dygn senare släpps hon nu på fri fot och döms till omkring 2 700 kronor i böter, rapporterar AFP och Reuters.

Marina Ovsyannikova gick in i bild och ställde sig bakom nyhetsankaret med en banderoll där det stod ”No War”, och ”Stoppa kriget. Tro inte på propagandan. De ljuger för er här”. Samtidigt ropade Ovsyannikova ”Stoppa kriget. Nej till krig”.

Efter detta ska hon ha gripits och det var oklart vart hon tagit vägen. Hennes advokater kunde inte få tag på henne. Enligt människorättsgruppen Agoras chef Pavel Chikov greps Marina Ovsyannikova efter tv-protesten och fördes till en polisstation i Moskva.

Under tisdag eftermiddag publicerade en medarbetare till fängslade oppositionspolitikern Alexei Navalny en bild på Marina Ovsyannikova, där hon är i en rättssal tillsammans med sin advokat Anton Gashinsky.

Vänner till Marina Ovsyannikova säger till The Guardian att tv-kuppen ska ha varit välplanerad. Hon var väldigt rädd för det ryska systemet och för att förlora det liv hon byggt upp.

– För två dagar sedan berättade hon för mig att hon skulle genomföra tv-kuppen, säger hennes väninna till The Guardian.

Innan tv-protesten släppte Marina Ovsyannikova även en förinspelad intervju som spreds på sociala medier. I videon sade hon att hon skämdes över att vara anställd på kanalen.

”Det som händer i Ukraina är ett brott och Ryssland är angriparen” säger hon bland annat i videon.

Född i Odessa med ukrainsk pappa

Marina Ovsyannikova föddes 1978 i Odessa i Ukraina. Hennes mamma kommer från Ryssland och hennes pappa är från Ukraina. Innan hon började arbeta på den ryska tv-kanalen Channel One har hon studerat på Russian Presidential Academy of National Economy And Public Administration, RANEPA och Kuban State University.

Här stormar Marina Ovsyannikova sändningen.

Innan domen fallit intervjuade Aftonbladet Carolina Vendil Pallin, statsvetare och Rysslandskännare på FOI, som uppgav att hon trodde att Marina Ovsyannikova skulle kunna få ett långt fängelsestraff för sin tv-protest. Den nya lagen som Putin verkställde en kort tid före kriget kan även göra att det blir extra långt fängelsestraff. Lagen förbjuder publicering av sådant som Kreml bedömer är falsk information om kriget i Ukraina.

– Som exempel kom det under tisdagen ett beskedet att ryska åklagare ville förlänga oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs fängelsedom med 13 år. Sedan tidigare har han dömts till ett två och ett halvt års långt fängelsestraff.

Påstås att händelsen kan vara iscensatt

Det har även förekommit anklagelser om att tv-kuppen kan vara uppgjord för att visa att det finns en bred opposition i Ryssland. Den ukrainska journalisten Katya Osadcha gav argument för att tv-protesten kan vara iscensatt på sitt instagram-konto. Hon skriver bland annat att det inte är troligt för att rysk tv inte gör live-sändningar för att undvika information som inte får delas.

– Det speglar hur lågt förtroende det finns för medier på båda sidor.

Carolina Vendil Pallin har svårt att tro att tv-protesten inte skulle vara sann.

– Jag tror mer på andra källor än på ett Instagram-inlägg. Meduza, som är en lettisk nyhetsbyrå, har haft kontakt med den ryska tv-kanalen och brukar kolla sina källor väldigt noga. Jag har svårt att tro att det inte skulle vara sant, men ingenting är omöjligt, det är svårt att veta helt säkert.

Följ ämnen i artikeln