Anställd kuppade rysk stats-tv: ”De ljuger för er”

Uppdaterad 2022-03-21 | Publicerad 2022-03-14

En anställd på ryska tv-kanalen Channel One avbröt en stor nyhetssändning, med en skylt som uppmanade tittarna att ”inte tro på propagandan”.

I sitt senaste tal tackar nu Volodomyr Zelenskyj kvinnan för sin tv-kupp.

– Jag är tacksam för de ryssar som inte slutar förmedla sanningen, säger presidenten.

Under måndagen fick den ryska tv-kanalen Channel One se en objuden gäst ta sig in i bild mitt under en nyhetssändning. En kvinna bar med sig en banderoll med budskap mot den ryska invasionen av Ukraina som visades upp bakom nyhetsankaret.

Banderollen innehöll budskap både på engelska och ryska. ”No war” hade skrivits med stora bokstäver ovanför en kort text på ryska.

”De ljuger för er”

”Stoppa kriget. Tro inte på propagandan. De ljuger för er här”, stod skrivet på banderollen.

Samtidigt ropade kvinnan ”Stoppa kriget. Nej till krig”.

Här springer kvinnan in med en skylt i direktsändning.

Kanalens nyhetsankare fortsatte under tiden att läsa upp nyheterna. Demonstranten sågs och hördes i flera sekunder innan kanalen bytte ut bilden som låg i sändning.

Kanalen Channel One har meddelat att man startat en intern utredning efter incidenten, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Var anställd på kanalen

Kvinnan med banderollen heter Marina Ovsyannikova och är anställd på kanalen Channel One. Innan TV-kuppen spelade hon in en video där hon sa att hon ”skämdes” över att vara anställd på kanalen.

”Det som händer i Ukraina är ett brott och Ryssland är angriparen” säger hon bland annat i videon.

Enligt människorättsgruppen Agoras chef Pavel Chikov har Marina Ovsyannikova gripits och förts till en polisstation i Moskva.

Anders Ygeman.

Fick beröm av Zelenskyj

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj tackade under sitt senaste tal Marina Ovsyannikova personligen för sin tv-protest.

– Jag vill personligen tacka den kvinna som gick in i studion under en sändning på Channel One med en skylt med ett budskap emot kriget.

I sitt tal vände han sig även i allmänhet till de ryssar som kämpar emot desinformation.

– Jag är tacksam för de ryssar som inte slutar förmedla sanningen. För de som kämpar emot desinformation och säger sanningen. Som berättar sanningen för sina vänner och närstående, sade Volodomyr Zelenskyj.

Hyllas på Twitter

Tass skriver att hon kan komma att åtalas enligt lag för att ha misskrediterat de väpnade styrkorna i Ukraina. Sedan tidigare är det olagligt i Ryssland att sprida ”falska nyheter” om kriget i Ukraina. Bland annat får medier inte kalla invasionen och kriget för just ”invasion” eller ”krig”. Människor som bryter mot lagen riskerar upp till 15 års fängelse.

Kira Yarmysh, pressekreterare för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uttalade sig på Twitter efter händelsen. ”Wow. Cool tjej” skriver Yarmysh.

Integrations- och migrationsministern Anders Ygeman (S) har också hyllat Marina Ovsyannikova. ”Modigt av Marina Ovsyannikova” skriver han på Twitter.

Tidningen Novaja Gazeta, en av få oberoende medier i Ryssland har på sin hemsida lagt ut en artikel om händelsen. Till artikeln har tidningen med en bild från TV-kuppen men där budskapet på banderollen är blurrat. Den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti har ännu inte skrivit om händelsen.

Novaja Gazetas sajt under kvällen.