Regn och snö sänkte tågens punktlighet

TT

Publicerad 2023-12-17

Resenärer tittar på avgångstavlorna på Stockholms central den 28 november, då tåg försenades på grund av kraftigt snöfall. Arkivbild.

November 2023 blev en mörk månad vad gäller punktligheten för tågtrafiken. Regn och snö drog ner den till 85,9 procent, visar preliminär statistik från Trafikverket.

Månaden var oväntat kall och lågtrycken avlöste varandra. Det resulterade i allt från nedisade växlar till översvämmade banvallar och sänkt hastighet i spåren på många håll.

Preliminära siffror för november 2023 visar att 73 286 av 85 337 persontåg nådde sin slutstation i rätt tid, det vill säga inom fem minuter efter tidtabell.

I procent var punktligheten 85,9, vilket kan jämföras med 90,9 procent i november 2022. I snitt var tågen 7,6 minuter sena.

”Regnet gör att vi nu levt med sänkt hastighet på många sträckor en tid på grund av risk för underminerade banvallar, snön har gjort att både fordon och växlar isat igen”, skriver Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik, i ett pressmeddelande.

”När det även sker olyckor och vi har många obehöriga i spåren så landar vi dessvärre på en punktlighetsnivå långt ifrån där vi vill vara”, fortsätter hon.

Nästa år är cirka 1 700 banarbeten inplanerade, ett led i arbetet med att rusta järnvägarna.

Följ ämnen i artikeln