Kravet inifrån MP: Vill ha en partiledare i stället för två språkrör

Publicerad 2022-10-08

Efter valen kräver nu MP-profiler att det ska göras ordentliga krafttag inom partiet.

Uppmaningen är tydlig – bort med språkrören och in med endast en partiledare som får leda partiet framåt.

– Annars kommer vi inte klara det här, säger MP-profilen Lorentz Tovatt.

Miljöpartiet har en historia av att få låga förtroendesiffror för sina språkrör i förtroendemätningarna.

Nu vill flera MP-profiler att spåkrörsmodellen ska tas bort helt och ersättas med en enda partiledare som representerar Miljöpartiet, skriver SVT.

– Vi måste gå över till en annan modell för vårt ledarskap. Annars kommer vi inte klara det här, säger den tidigare MP-riksdagsledamoten Lorentz Tovatt till kanalen.

Han fortsätter:

– Nu har vi haft ganska många år med nästan kroniskt lågt förtroende för våra språkrör. Och det beror inte på att de varit dåliga politiker, utan att språkrörsmodellen är otydlig. Det är svårare att nå ut och peka med hela handen. Så jag tror att modellen måste ses över.

Han förklarar också att det krävs en rejäl eftervalsdebatt om den politiska inriktningen, som förutom att ta bort språkrören skulle bidra till ett starkare förtroende.

En rådande förvirring kring språkrören

Grön ungdoms språkrör Aida Badeli uppger att det finns en viss förvirring kring språkrören i Miljöpartiet, som kan vara en bidragande faktor för det svajande förtroendet.

– Vissa tror att det fortfarande är Gustaf Fridolin, säger hon till SVT.

Både Badeli och Tovatt hoppas nu på att de ska få gehör från resten av partiet och ungdomsförbundet så att officiellt förslag kan läggas fram.

– Jag hör fler och fler som tycker att det här är viktigt. Så jag hoppas och tror att vi är redo för det här nu. Men sen ska vi ha en debatt om det här i partiet tycker jag. Det är viktigt, säger Tovatt.

Aftonbladet har sökt partiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund, som båda avböjer att kommentera.

Nuvarande språkrören Per Bolund och Märta Stenevi.