Birgitta Ed om resan till Sydamerika: Det var bara vi

Publicerad 2024-01-14

Familjens resa kritiserades av representanter inom Moderaterna.

Statsminister Ulf Kristersson är hemkommen från den kritiserade födelsedagsresan i Sydamerika.

För Aftonbladet avslöjar nu hustrun Birgitta Ed att han hade en speciell akutväska om plikten kallade.

– Ulf hade en särskild kostymväska med sig med en mörk kostym och en vit skjorta om han skulle behöva åka någonstans.

Strax före jul reste statsminister Ulf Kristersson med familj till Uruguay och Argentina i Sydamerika med anledning av sin 60-årsdag.

Den tio dagar långa resan blev starkt kritiserad av flera representanter inom Moderaterna som menade att resan var ytterst otajmad med tanke på de sjunkande opinionssiffrorna och det oroliga läget i omvärlden.

Men statsministern tog kritiken med ro.

– Jag är borta från regeringssammanträden, men inte på andra sätt. Jag är alltid i tjänst, så det har ingen betydelse. Det är klart det går att vara borta fysiskt i drygt en vecka utan att det är något problem. Det är ingen fara. Men händer det något så åker jag hem igen, sa han till Aftonbladet några dagar före avfärd.

Melinda Jacobs och Birgitta Ed.

”Var bara vi”

Nu är familjen Kristersson hemma i Sverige igen och under måndagen ägde Cancerfondens insamlingsgala ”Sjung! Tillsammans mot cancer” rum på Cirkus i Stockholm. Birgitta Ed anlände med väninnan och fosterhemsmamman Melinda Jacobs, vars bröllop med E-type hon var officiant för och som Ulf Kristersson blev hårt kritiserad för att ha deltagit på.

Aftonbladet fick en pratstund med Birgitta Ed om födelsedagsresan.

– Resan var jättebra. Jag skrev till en av våra döttrar i morse att det verkligen var jättehärligt att vara borta hela familjen i så många dagar. Det var bara vi och det var så härligt.

Fick statsministern en fin födelsedag?

– Ja, det tror jag att han tycker. Han verkar nöjd faktiskt. Det känns kul.

– Egentligen hade man inte behövt åka så långt, för grejen är ju att vara tillsammans. Men det var ändå så skönt.

Birgitta Ed och Ulf Kristersson på bröllopet mellan Martin ”E-type” Eriksson och Melinda Jacobs.

Akutväskan redo

Som Ulf Kristersson förklarade för Aftonbladet i december var han beredd på att avbryta resan om plikten kallade. Men att rycka ut i badbyxor var inget alternativ för statsministern som var redo med en färdigpackad akutväska ifall telefonen skulle ringa.

– Ulf hade en särskild kostymväska med sig med en mörk kostym och en vit skjorta om han skulle behöva åka någonstans.

Men nu har skjortan kommit till användning då Ulf Kristersson nyligen begav sig till Folk och Försvars Rikskonferens 2024 i Sälen.

– Så i natt strök jag just den skjortan. Han stryker normalt sett allt, men nu strök jag den eftersom han skulle åka till Sälen sju i morse. Då tänkte jag vad bra att han inte behövde använda den under vår resa. Det behövdes ju inte.