Liberalerna varnade SD för artikeln om ”brun sörja”

Publicerad 2022-11-21

Johan Pehrson kallade SD för en ”brun sörja” när han trodde att ingen media var på plats.

När L fick reda på att Expressen var där slog de larm till SD direkt – och ”bedyrade” att man ändå står bakom Tidöavtalet.

– Johan sms:ade Jimmie och bad om ursäkt, säger en centralt placerad SD-källa.

L-ledaren ska ha trott att mötet på den lilla tidningsstiftelsen i Gästrikland var ett tryggt rum – när han la ut texten om SD.

Men Expressens reporter Anna Gullberg var där och citerade honom när han kallade SD:s bidrag i Tidö-samarbetet för ”skit” och beskrev partiet som ”extrempopulistiskt”.

PLUS: Budgetchocken: ”Ett stålbad utan dess like”

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja.

Enligt uppgifter till Aftonbladet inledde Liberalerna omgående en skademinimeringskampanj i lördags efter att de fått reda på att Johan Pehrsons ord skulle offentliggöras.

Johan Pehrson, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch.

”Tog kontakt”

Åtgärderna innefattade kontakter på ”flera olika nivåer” med Sverigedemokraterna.

– Liberalerna tog kontakt med oss och förklarade att det här kommer komma, och det kommer inte se bra ut. De bedyrade att de självklart står bakom Tidöavtalet till hundra procent och var väldigt ödmjuka och ursäktande, säger en centralt placerad SD-källa.

Samtidigt tog även L-ledaren Johan Pehrson personlig kontakt med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Johan sms:ade Jimmie och bad om ursäkt, säger SD-källan.

Från SD-håll ska man ha uppskattat Liberalernas ursäkter för vad Johan Pehrson sagt till sina partivänner.

– De hörde ju av sig på många nivåer i lördags och det hedrar dem. Som vi ser det befinner sig Liberalerna i någon form av formerande skede och det kommer ta ett tag innan vi lär känna varandra. Men det är klart att det inte är kul att ingå ett samarbete med någon och sedan få höra vad som sägs i slutna rum, säger SD-källan.

Johan Pehrson och Jimmie Åkesson.

Anpassar sitt budskap

Även en annan centralt placerad SD-källa ger uttryck för att man har viss förståelse för Johan Pehrsons agerande, även om de i formell mening inom SD ses som ett brott mot Tidöavtalets klausul om att prata respektfullt som de andra samarbetspartierna.

”Kommer alltid vara en separat kommunikativ verklighet utanför samarbetet i sak. Pehrson anpassar nog sitt budskap beroende på publik men det är vad som sker i sak som är det centrala”, skriver en centralt placerad SD-källa i ett sms till Aftonbladet.

Johan Pehrson vill inte kommentera uttalandena eller efterspelet genom sina pressekreterare. På Twitter har han dock bemött de olika utfästelserna. Om att SD:s bidrag skulle vara ”skit” skriver han:

”Delar som är svårsmälta för många liberaler. Texten om vandel te x. Men avtalet gäller. En extremt hårdskruvad och extrakterad artikel från ett internt entimmes möte om läget i politiken efter valet. L och SD är olika men kan samarbete i sak trots detta. De gnäller på oss också.”

Om att SD har ”samma organisationsnummer” som när de var del av vitmaktörelsen skriver han:

”Tillräckligt förändrade för att vi kan samarbeta i sak. Medborgarna bestämmer.”