SD:s EU-parti skrev under överenskommelse om troll inför EU-valet

Publicerad 2024-05-16

Sverigedemokraternas parti i EU-parlamentet, ECR, har inför EU-valet i juni skrivit under en uppförandekod som förbjuder trollning på nätet.

Hemma i Sverige är det just vad SD har ertappats med.

Men partiet nekar till att man ska ha brutit mot överenskommelsen.

Kalla fakta har avslöjat att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning har använt anonyma konton på sociala medier för att sprida partiets åsikter och kritisera och håna andra partier.

Även partier inom Tidösamarbetet har fått känna av kommunikationsavdelningens offensiver.

Efter avslöjandet gick SD-ledaren Jimmie Åkesson till full motattack och kallade i ett tal avslöjandena för ”en gigantisk inhemsk påverkansoperation” inför EU-parlamentsvalet i juni.

Jimmie Åkesson har förnekat att SD har någon trollfabrik, men Kalla fakta har visat att partiets kommunikationsavdelning kallar sin aktivitet för just det.

Antonio Giordano.

EU-partiet lovar att inte trolla på nätet

Samtidigt som SD alltså använder sig av anonyma konton har SD:s parti i EU-parlamentet, ECR, nyligen skrivit under en överenskommelse där ECR åtar sig att inte använda sig av metoder som falska konton och trollande på olika plattformar i EU-valrörelsen.

Partierna åtar sig vidare att inte producera, använda eller sprida missledande information.

Partierna skriver också under på att ”säkerställa transparens i politisk reklam och kampanjbudskap”.

SD:s kommunikationschef har öppet sagt att partiet sponsrar influencers på TikTok i det dolda.

Överenskommelsen, som är en uppförandekod, undertecknades av ECR-partiets generalsekreterare Antonio Giordano den 9 april i år.

– Vi är redo att signera det här dokumentet som representerar vårt gemensamma åtagande och förhoppningsvis kan förstärka våra gemensamma värderingar ämnade för våra medborgare, som förtjänar våra ansträngningar, sa Antonio Giordano i ett tal vid signeringen av uppförandekoden.

”Säkerställa integriteten i val”

Uppförandekoden har tagits fram av EU-kommissionen i samarbete med mellanstatliga demokratiorganisationen International Institute for Democracy and Electoral Assistance, IDEA.

– Huvudsyftet med uppförandekoden är att hjälpa till att säkerställa integriteten i val, komplettera ramverk i lag och fungera som ett svar på hot mot val, speciellt i den digitala sfären, säger Marilyn Neven, chef för EU-kontakter hos IDEA.

Marilyn Neven säger vidare att överenskommelsen ska säkra att värderingar som transparens, pålitlighet, ansvarsfullhet, rent spel, väljarnas integritet och yttrandefrihet.

– Politiska partier har en grundläggande roll i att säkerställa de här värdena i deras valkampanjer, säger Marilyn Neven.

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman anser inte att partiet har brutit mot överenskommelsen.

– Vi har delat satiriska och humoristiska inlägg, vilket faller utanför det som stipuleras i koden, skriver han i en kommentar till Aftonbladet.

– En italiensk företrädare har för ECR:s räkning, ställt sig bakom koden. Även om detta var ett

fait accompliUngefär: Fullbordat faktum som inte kan ändras.-scenario för gruppens medlemmar, så står vi i och med beslutet per definition bakom koden, skriver han vidare.

ANNONS