Kvinna hade ont i handen – nya appen slog fullt akutlarm

Publicerad 2024-06-12

En specialbyggd chatbot ska göra vården mer modern.

Men apparna har också missat en hjärtinfarkt och bedömt en handsmärta som akut.

– Vi som arbetar inom primärvården och hanterar de flesta ärenden på golvet, är helt ense om att det här är en tokig produkt, säger läkaren Alexander Wirdby.

En kvinna i 30-årsåldern har ont i handen och söker vård i appen ”Min Vård Gävleborg”.

Hon får då besvara ett antal skriftliga frågor, däribland skatta hur ont hon har på en tiogradig skala.

Kvinnan anger åtta, men skriver i fritext att smärtan pågått i flera veckor och att hon tror att det beror på skidåkning. I övrigt uppger hon att hon inte är särskilt bekymrad.

Men appen bedömer läget som akut och att det därför ska hanteras inom 30 minuter.

Då kvinnans ordinarie vårdcentral inte kan ta emot henne går ”larmet” i stället till samtliga hälsocentraler i regionen, där den med möjlighet förväntas hantera ärendet.

– Nu var detta vid lunchtid på en vardag, men hade patienten sökt på jourtid hade det gått direkt till akuten, förklarar Alexander Wirdby, specialist i allmänmedicin på privatägda Eira hälsocentral i Gävle.

Region Gävleborgs chatbot är tänkt att göra vården mer modern.

”En tokig produkt”

Han är kritisk till att patienter i appen, vars mjukvara i dag används i 19 av 21 regioner, kan få en för hög eller låg prioritet. Något som kan äventyra patientsäkerheten, vilket han och flera kollegor har lyft i olika debattartiklar.

– Vi som arbetar inom primärvården och hanterar de flesta ärenden på golvet, är helt ense om att det här är en tokig produkt, säger han och tillägger:

– De resurser vi har och de tider som finns riskerar att upptas av mindre prioriterade ärenden, säger Wirdby.

Även om Region Gävleborg ligger i framkant när det kommer till att utveckla appen återfinns också flera exempel från andra regioner där patienter har ”felprioriterats”.

Det mest allvarliga är från Region Jämtland Härjedalen där det dåvarande systemet inte klarade av att hantera både akuta och kroniska tillstånd samtidigt, vilket ledde till en missad hjärtinfarkt.

Kvinnan som sökte vård skulle skatta sin smärta, men då hon både hade en akut, men också en kronisk smärta sedan tidigare, fick hon på prio tre istället för ett.

I chatten med vårdpersonal fick hon dessutom rådet att fortsätta med smärtlindring och fysioterapi. Två dagar senare på akuten konstaterades att kvinnan hade en pågående hjärtinfarkt.

Ärendet Lex Maria anmäldes och systemet pausades i väntan på utredning. Den visade dock på brister i organisationen och arbetsrutinerna kring den digitala tjänsten, snarare än systemet, varpå appen startade igång igen med nya rutiner och arbetssätt.

”Kan misstolkas”

Henrik Kockum är chefsläkare i regionen och deltog i utredningen.

Han konstaterar att verktyget kan vara bra vid höga patientflöden eller för att nå nya patientgrupper, som exempelvis unga, men menar att det samtidigt har sina begränsningar varpå det gäller att vara kritisk till resultatet av prioriteringen.

– Det finns en risk att tjänsten kan misstolkas som ett diagnosverktyg när det istället handlar om att sortera. Men jag upplever att det finns en större säkerhet i systemet i dag, men det innebär inte att produkten är felfri. Men det är å andra sidan inte verkligheten heller. Patienter felprioriteras även på akuten.

Även Västra Götalandsregionen har efter införandet satt sin tjänst på paus sedan förra sommaren. Att man inte startat igång igen beror dock inte på produkten som sådan, förklarar digitaliseringsstrategen Erica Sandberg.

– Då alla regioner är organiserade på olika sätt är tanken att man ska kunna anpassa tjänsten utifrån varje enskild region. För vår del handlar det om att hitta ett arbetssätt med utförare och öppettider som passar för oss.

– Men målet är att starta upp så fort som möjligt igen.

Samtidigt konstaterar flertalet regioner som Aftonbladet har kontaktat att de anser att arbetet med apparna fungerar bra och att de är nöjda med utfallet.

Helt förväntat med avvikelser

I skrivande stund har inget ytterligare ärende Lex Maria-anmälts, men totalt fem regioner har anmält ett antal patientfall till Läkemedelsverket, som har en pågående tillsyn av Platform24, som tillhandahåller mjukvaran, samt Inera som upphandlat den.

Tillsynen är dock en del av ett större e-hälsoprojekt och var planerad sedan tidigare – med ett undantag.

– Tillsynen av Platform 24 har tidigarelagts då det inkommit olika signaler till oss, som en hel del frågor och rapportering i media, säger utredaren Sandra Sjöåker.

Platform24:s kommunikationschef Sara Dannborg skriver i ett mejl att man välkomnar tillsynen, att man tar all kritik på stort allvar och omedelbart åtgärdar alla avvikelser.

Dock poängterar hon att säkerheten i apparna är mycket hög.

”Vår triagelösning har triagerat många miljoner patienter utan allvarliga patienthändelser och vi är trygga med att den är patientsäker” skriver hon.

Vidare konstaterar hon att det är ”helt förväntat” att det rapporteras in avvikelser och att det ”visar på att kvalitetsprocesserna fungerar”.

”Det är också viktigt att förstå att de avvikelser som förekommer inte är lika med en patientrisk. Det har också handlat om synpunkter på ordval, implementation eller förslag på anpassningar. I förhållande till det stora antal patienter som använt lösningen har bara ett litet antal fall rört risk för patientskada orsakad av plattformen.

”Blir aldrig 100-procentigt exakt”

Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 på Inera, är medveten om kritiken som riktas mot apparna.

– Så är det alltid när man inför nya tekniska lösningar. Men hälso- och sjukvården står inför enorma utmaningar och vi behöver därför hitta nya arbetssätt.

Dock tycker hon att debatten i vissa fall har lagt för stor vikt vid tekniken, och menar, likt Henrik Kockum, att det är minst lika viktigt hur man organiserar sig bakom.

– Det är helt avgörande om man ska få effektivitet och säkerhet i tjänsten.

Att man under införandet upptäckt avvikelser menar hon är en del av processen.

– Vi har en jättebra dialog med regionerna och leverantören och jag upplever att man snabbt åtgärder de fel och brister som dyker upp. Samtidigt är detta ny teknik och det kommer aldrig att bli 100-procentigt exakt, men det är samma med manuell hantering.

– Vårt mål är att tjänsten ska bli så säker och sömlös som möjligt.