Här är nya gröna (M)

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-19

Aftonbladet har kartlagt Moderaternas strategi för att stoppa Miljöpartiet

Mona Sahlin är inte största hotet.

Valet står mellan Fredrik Reinfeldt och Maria Wetterstrand.

Aftonbladet har kartlagt Moderaternas strategi för att besegra de gröna.

– Jag tänkte berätta något om Sveriges bäst bevarade hemlighet. Vad Miljöpartiet har tänkt göra, om ni har tänkt rösta på dem, sa Fredrik Reinfeldt och började rabbla tusentals miljoner kronor i skatt på flygresor, höjd bensinskatt och effektskatt på kärnkraft.

Det var årets första partiledardebatt i riksdagen och statsministern hade sparat sin sista talartid för att bemöta Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Hotet: Miljöpartiet

Socialdemokraterna är Moderaternas officiella huvudmotståndare inför höstens val. Men det verkliga hotet kommer från Miljöpartiet. I den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/United Minds står partiet i stort sett ensamt bakom de rödgrönas ledning. Socialdemokraterna tappar jämfört med valet 2006 medan Vänsterpartiet ökar svagt. Samma trend går igen i flera väljarbarometrar. Dessutom lockar MP väljare från alla politiska läger, röda som blå. När det gäller förtroende för partiledarna hotas Reinfeldt inte av Sahlin. Det är språkröret Maria Wetterstrand som skuggar statsministern i förtroendeligan.

– Det är ett märkligt läge när oppositionens statsministerkandidat inte är den person som uppbär störst förtroende, säger Per Schlingmann (M), partisekreterare.

Trendkänsliga storstadsväljare

Han förklarar Miljöpartiets framgång med att de lyckats beskriva Sverige på ett sätt som många väljare känner igen sig i. Inte minst de eftertraktade men trendkänsliga storstadsväljarna. För dem är klimatfrågan viktig, men också hur vi producerar vår mat och om bussarna går i tid. Här måste Moderaterna och alliansen hänga med.

– Det handlar om att visa väljarna att vi också ser värden bortom de ekonomiska, säger Per Schlingmann.

Bli bra i frågor där Miljöpartiet är bra. Men minst lika viktigt är att, som Fredrik Reinfeldt i partiledardebatten, "avslöja" partiets verkliga agenda. Därmed ska de allmänborgerliga väljare som i dag kan tänka sig en röst på de gröna skrämmas bort.

– Det vi ska visa på är att Miljöpartiet inte har någon jobbpolitik, att de är tillväxtfientliga och att deras samverkan i vänsteralternativet gör att de drar åt vänster, säger Schlingmann.