Göteborg: –19 röster

Uppdaterad 2011-11-02 | Publicerad 2010-09-23

S glada för mandatet trots att resultatet gynnar SD

Sorgset besked Alliansen missade de viktiga rösterna i Göteborg när den sista rösträkningen stod klar i går. Endast nio röster på Folkpartiet hade räckt för att stoppa Sverigedemokraternas roll som vågmästare. Göteborgarna var tagna av resultatet. ”Jag hoppas att Sveriges rykte inte skadas ute i världen, men tyvärr tror jag det”, säger Resmus Alestrand.

GÖTEBORG. Förvånade och tagna göteborgare vill inte riktigt tro att det är sant.

Nio röster på Folkpartiet hade kunnat räcka för att stoppa SD:s vågmästarroll.

– Väldigt sorgligt. Jag hade inte gillat att mandatet gick till alliansen men hellre det än att SD blir vågmästare, säger Emelie Storm, 22.

Emelie Storm 22 och Hanna Jakobsen 24 har båda röstat. De är besvikna över utgången i valet. Och att det skilde så lite. ”Nio jävla röster”, säger Hanna.

Hon sitter på en bänk på Avenyn tillsammans med kompisen Hanna Jacobsen, 24, från Värmland. Där missade alliansen det viktiga utjämningsmandatet med bara sju röster.

Tvärs över gatan, i baren på Park, minglar folket från bokmässan. Här på bänken tuggar tjejerna på korv och tunnbrödsrulle.

Röstade på Gudrun

Båda tjejerna har röstat.

– För att det är en självklarhet. Jag röstade taktiskt – mot blockpolitiken – på Gudrun och Feministiskt initiativ, säger Emelie.

Hon hade inte lagt sin röst på alliansen, inte ens om hon hade vetat vad som väntade.

Hanna som röstade på Vänsterpartiet säger:

– Tyvärr kanske SD:s väljare röstade mer ideologiskt än de som valde de rumsrena partierna.

I Brunnsparken väntar Jakob Åberg, 33, på spårvagnen.

– I år var det viktigare än någonsin att rösta. Nu uppstår en intressant demokratisk situation, säger han och tror på samarbete över blockgränsen.

10 000 valsedlar

Rasmus Alkestrand, 23, är hemma efter fem månader i Indien – och hann precis rösta.

– Jag mötte en grå himmel och nazister i riksdagen. Om fyra år vet folk förmodligen att vi inte ska ha idioter där. Det Sverige jag lämnade är inte samma jag kom tillbaka till. Jag hoppas att Sveriges rykte inte skadas ute i världen, men tyvärr tror jag det blir så, säger han.

Rösträknarna i Trollhättan fick inte post- och utlandsrösterna från Göteborg förrän 19 i går kväll – över 10 000 valsedlar. Knappt fyra timmar senare var det klart. Länsjuristen Anna Blomberg tryckte på knappen och skickade över resultatet till Valmyndigheten.

– Vi höll tidtabellen. Alla ogiltiga röster är bedömda igen och många har förklarats giltiga, säger Anna Blomberg.

Kan räknas om

Kommunalrådet Anna Johansson (S) i Göteborg gick med jämna mellanrum på Valmyndighetens hemsida:

– Vi är väldigt glada om vi får behålla vårt femte mandat så klart. Vi kan inte ta ansvar för att valsystemet är utformat så att det får de här konsekvenserna.

Nio röster på Folkpartiet och ett mandat till hade gett Jasenko Selimovic, tvåa på listan, en plats i riksdagen. Aftonbladet har utan framgång sökt honom för en kommentar.

Om valresultatet överklagas så kan röstsedlar komma att räknas om igen.