– Beatrice Ask kan tvingas gå

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-06

Morgan Johansson: Kan vara brott mot grundlagen

NEKAR TILL SAMARBETE Beatrice Ask (M) nekar i dag till att det finns ett hemligt säkerhetssamarbete mellan USA och Sverige som inte riksdagen informerats om. – Jag är inte lika upphetsad som vissa andra över det här, säger hon till Aftonbladet.

Beatrice Ask kan tvingas avgå.

– Om vi lämnar uppgifter om svenska medborgare till främmande makt, så kan det i slutänden visa sig vara grundlagsstridigt, då är det en väldigt allvarlig sak, säger Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott.

Ordförande i riksdagens justitieutskott, Morgan Johansson (S), tycker att uppgifterna från Wikileaks är mycket uppseendeväckande.

– Justitieministern måste nu klargöra för det första vad som har pågått. Och för det andra måste hon klara ut om det ligger någon sanning i detta att regeringen försökt undanhålla riksdagen väsentlig information, säger han.

Stämmer uppgifterna i de läckta dokumenten så kan det vara mycket allvarligt och brott mot grundlagen, enligt Morgan Johansson.

– Om vi lämnar uppgifter om svenska medborgare till främmande makt, så kan det i slutänden visa sig vara grundlagsstridigt, då är det en väldigt allvarlig sak, säger han.

Det kan leda till krav på att Beatrice Ask ska avgå, framhåller han.

– Skulle det visa sig vara så stort som det låter och visa sig vara grundlagsstridigt, så aktualiseras krav på avgång. Det är en så pass stor fråga, men där är vi inte än, vill jag säga.

”Politiskt omöjligt”

Enligt Wikileaks-dokumenten, som återges i flera svenska medier, ska ämnesrådet Anna-Carin Svensson på justitiedepartementet, enligt amerikanerna, ha sagt att det skulle vara politiskt omöjligt för justitieministern att undvika att ett formellt avtal om informationsutbyte med USA skulle läggas fram för riksdagen för granskning.

Enligt amerikanerna skulle då Anna-Carin Svensson i stället ha frågat amerikanerna om de "nuvarande kraftfulla men informella arrangemangen kunde uppfylla de krav som departementet för inrikes säkerhet ställt".

TT har sökt Anna-Carin Svensson för en kommentar, men hon sitter för närvarande i möte.

”Obehaglig känsla”

Statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld tycker att uppgifterna i Wikileaksdokumenten ger en obehaglig känsla.

– Om de i dokumenten redovisade uppgifterna är korrekta så är handläggningen ytterst anmärkningsvärd. Frågan om form och regelverk för underrättelseutbyte med USA är alldeles för politiskt viktig för att beslut ska tas på tjänstemannanivå. Nu får man i stället en obehaglig känsla av att tjänstemannen velat skydda ministern från insyn i ärendet, så att ministern inte skall kunna utkrävas politiskt ansvar för samarbetet, säger Bjereld till TT.

– Det finns i underrättelsetjänsters arbete alltid en spänning mellan å ena sidan demokratisk öppenhet och å andra sidan effektivitet. I det här fallet tycker jag att den demokratiska öppenheten på ett olyckligt sätt satts på undantag. Åtminstone borde ansvarig minister ha informerats i ärendet. En minister har å andra sidan också alltid ett ansvar för att hålla sig tillräckligt informerad, säger Ulf Bjereld.

”Riksdagen måste informeras”

– Att regeringsföreträdare eller tjänstemän från regeringskansliet för denna typ av diskussioner med främmande makt är inte bara olämpligt utan eventuellt också olagligt, säger Vänsterpartisten Jens Holm, som i en interpellation till justitieminister Beatrice Ask kräver att en sanningskommission tillsätts.

Han vill nu att regeringen ser till att informera riksdagen om de kontakter som förekommit med USA när det gäller informationsutbyte om svenska medborgare.

Ask: Inget samarbete

Beatrice Ask (M) nekar i dag till att det finns ett hemligt säkerhetssamarbete mellan USA och Sverige som inte riksdagen informerats om. Det finns ett säkerhets- och underrättelsearbete, annars skulle inte Sverige kunna beivra internationella brott.

Att hennes tjänstemän skulle ha godkänt ett inofficiellt samarbete vid ett möte med FBI i oktober 2008 stämmer inte, menar hon.

– Nej, men alltså man kan inte ha den typen av samarbete annat än att man lägger fram det för riksdagen. De informella kontakter man resonerar om, det är ju att man blandar ihop det med det vanliga säkerhetsarbetet man har enligt andra riktlinjer, säger hon.

Hon bekräftar att hon kände till mötet, men att det inte var annat än en förfrågan från USA, som avslogs. Hon kommer inte att gå vidare gällande uppgifterna om att USA uppfattat att att de svenska tjänstemännen gått med på samarbetet och dessutom mörkat samarbetet för folket.

"Inte lika upphetsad"

– Jag är inte lika upphetsad som vissa andra över enskilda noteringar från en ambassad. Vi vet vad som gäller och vi är noga med att de reglerna följs. Det är ordinarie verksamhet så det är inga konstigheter. Vi har ju viseringsfrihet mellan Sverige och USA, säger hon.

Inget hemligt samarbete finns som inte riksdagen vet om, enligt Ask.

– Vi är noga med att följa alla regler, säger hon till Aftonbladet.