Markus bil exploderade

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-04

– han flydde ur gruvan

MALMBERGET En kilometer under jorden exploderade plötsligt Markus Olaussons bil.

Branden rökfyllde gruvan – och stängde inne åtta män.

– Vi var tvungna att ta oss därifrån så att inte även vi blev fast i röken, säger Markus, som lyckades fly ut ur olycksgruvan.

En dryg kilometer under jord startade branden som i går höll på att orsaka en katastrof i LKAB:s gruva i Malmberget.

Markus Olausson, 29, var vid 16-tiden på väg med en betongleverans till 1250 meters djup, där det just nu anläggs en ny huvudnivå.

Han hade med sig två kolleger. Trion körde i två fordon – en betongbil och Markus personbil, en Opel. På 1070 meters djup gick något väldigt snett.

Övertändes

– Plötsligt började min bil brinna, vi gjorde släckningsförsök med några brandsläckare som vi fick tag i. Men bilen övertändes snabbt, säger Markus Olausson.

De tre männen, som jobbar som underleverantörer åt LKAB, blev tvungna att ge upp släckningsarbetet.

– När det blev så varmt så att däcken smällde var vi tvungna att ta oss därifrån så att inte även vi blev fast i röken. Vi insåg att det inte var något mer vi kunde göra för att stoppa branden. Då åkte vi upp till återsamlingsplatsen ovan jord. På väg upp mötte vi räddningstjänsten som var på väg mot branden.

Precis bredvid bilbranden fanns en fläktvägg som drog ner röken i gruvgångarna, och rakt ner till de åtta personerna på 1250 meters djup.

Räddningsarbetet, som sköttes av LKAB:s egen industribrandkår och Gällivares räddningstjänst, försvårades då de av säkerhetsskäl inte kunde skicka ner brandmän i rökinfernot.

För Markus Olausson blev det en plågsam väntan innan hans kolleger, efter sex timmars väntan – vid 22-tiden på kvällen, kunde sättas i säkerhet ovan jord.

Varför personbilen fattade eld är oklart. Enligt LKAB:s skyddsombud under jord, Thomas Strömberg, var den brandbesiktad.

– Det kommer att göras någon utredning om det. Men alla bilar vi har där nere har brandsläckare och är brandbesiktade.