Nä, nu blommar det – på Liseberg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-18

Tiotusentals växter redo för högsäsong

Håkan Wallin, trädgårdsmästare på Lisebergs växthus i Kållered, har bråda dagar. ”Man kan aldrig veta hur det kommer att blomma så ibland kan det krisa”, säger han.

I Lisebergs egna växthus råder högsäsong. Snart är det dags för tiotusentals växter att komma ut i det fria.

– November och december är så tråkiga, men nu är det bara härligt, säger trädgårdsmästaren Håkan Wallin.

Växthuset i Kållered har 3 000 kvadratmeter där 35 000 penséer och träd förvaras i ett övervintringshus för att kunna leva upp till 100 år.

Innanför en annan dörr lurar lökarna i ”lökkylen”.

– Det är ungefär som när man förbereder ett kalas.

I stället för att tänka vem som ska sitta var och hur många man är får man tänka hur många blommor som kommer att behövas på en viss plats.

Håkan Wallin förklarar att framförhållning och god tajming är oerhört viktigt för att Liseberg ska stå i full blom lagom till invigningen.

– Man kan aldrig veta hur det kommer att blomma så ibland kan det krisa. Då får vi köpa in fler blommor och ta in mer personal.

Inne i växthuset finns flera olika avdelningar för de olika plantorna och på ett ställe står buskar formade som bilar, fåtöljer och olika djur uppradade.

– Liseberg utmärker sig inte bara som en nöjespark utan även som en blomsterpark. Men de flesta tänker väl bara på vilken karusell de ska åka, säger Håkan Wallin.