Han drar in 8,5 miljoner – på att sälja ditt hus

Publicerad 2014-01-05

Mäklarna håvade in rekordvinster förra året.

Ett litet utbud på bostäder pressade upp priserna.

– Vi har gjort ett rekordår. Vi skulle kunna anställa 20 mäklare till i Stockholm i morgon, säger Pasha Sabouri, VD på Notar.

En hektisk dag tar mäklaren Nicklas Talvitie 130 telefonsamtal.

Han drog in 8,5 miljoner kronor i arvode netto förra året, sannolikt mer än någon annan fastighetsmäklare i hela Sverige har gjort tidigare.

”Jobbar väldigt, väldigt mycket”

Mäklaren som arbetar på Notar fastighetsmäklare i Liljeholmen i Stockholm sålde 139 bostäder under 2013.

– Jag jobbar väldigt, väldigt mycket och har många återkommande och nöjda kunder. Telefonen är alltid nära till hands. Jag har två småbarn och en förstående sambo, säger Nicklas Talvitie och skrattar.

För hans byrå Notar blev det också ett framgångsrikt år:

– Vi har aldrig gjort så bra år någonsin. Vi ligger på 140-150 miljoner kronor i omsättning och ökade med 30 procent jämfört med året innan. Vi har kommit med en hel del nyheter under året som kunderna gillar, till exempel filmar vi alla objekt, säger Pasha Sabouri, VD på Notar.

”Få bostäder har lett till högre priser”

Få bostäder på marknaden har lett till högre priser. Även den låga räntan har bidragit till högre priser och större intäkter för mäklarna.

Skandiamäklarna med 75 kontor i Sverige nosar också på rekordsiffror. Omsättningen ökade med tio procent.

– Generellt sett har vi gjort ett kanonår. Det har varit lite tuffare i södra Sverige än i Stockholm, Mälardalen och Norrland. Vi ser ut att sluta på samma nivå 2013 som toppåret 2007, säger Andreas Mühlich, Marknadschef på Skandiamäklarna.

”Har alltid kunden i fokus”

Tvåbarnsmamman Jannica Westling på firman Eklund Stockholm New York rivstartade efter föräldraledigheten och sålde mellan två och tre bostäder i veckan. Totalt har hon dragit in 8 miljoner kronor netto i arvode under 2013.

– Jag har alltid kunden i fokus och jobbar lika hårt för en etta som en våning på Strandvägen. Det har gjort att jag har en trogen och stor kundkrets, säger hon.

Även hennes byrå lyckades dra in rejält med arvoden.

– Vi ökade 52 procent i omsättning mellan 2012 och 2013. Vi satte alla sorters rekord, bland annat med två lägenheter som såldes för 200 000 kronor per kvadratmeter på Östermalm, säger Fredrik Eklund, VD på Eklund Stockholm New York.

”Det är ett hårt arbete”

Trots rekordförsäljningar tycker inte Jannica Westling att bilden av mäklare som glassiga är rättvis.

– Det finns runt 7 000 registrerade fastighetsmäklare i Sverige och genomsnittslönen är runt 25 000 kronor i månaden. Många jobbar sex dagar i veckan och är tillgängliga jämt. Det är ett hårt arbete.