Rykten om kunglig panik: ”Försökte fly från Albert”

Uppdaterad 2011-06-29 | Publicerad 2011-06-28

Förbannelsen över familjen Grimaldi i Monaco kan ha slagit till igen.

Dagarna före bröllopet skakas Monaco av uppgifter om att den blivande furstinnan, Charlene Wittstock, försökt fly landet.

Anledningen ska vara ännu ett oäkta barn – men hovet dementerar.

Brud på flykt? Enligt franska tidningen L’Express försökte Charlene Wittstock att rymma hem till Sydafrika inför helgens bröllop men stoppades på flygplatsen i Nice. Det monegaskiska hovet dementerar hela händelsen.

På torsdag startar bröllopsfestligheterna för furst Albert II av Monaco, 53, och den sydafrikanska skönheten Charlene Wittstock, 33.

Festen ska pågå ända till söndag morgon och svenska kungafamiljen är bjuden.

”Nära att fly”

Men mångmiljonbröllopet kan vara i fara. Enligt uppgifter i Frankrike ska bruden ha fått kalla fötter – och varit nära att fly.

Tidningen L’Express skriver att Charlene Wittstock i förra veckan plötsligt åkte till flygplatsen i Nice i akt och mening att flyga hem till Sydafrika.

I sista stund ska hon ha stoppats av polis på flygplatsen och övertalats att stanna av en präst och några andra personer som står furst Alberts nära.

Okänt barn

Flyktförsöket utlöstes enligt tidningen av att hon timmar tidigare fått reda på att ”Alberts privatliv inte varit så exemplariskt som hon tänkt sig”.

Det hon fick veta påstås vara att furst Albert har ännu ett okänt barn – utöver Jazmin Grace Grimaldi, 19, och Alexandre Coste, 7, som han tidigare erkänt.

Twitterrykte

Om uppgifterna stämmer riskerar århundradets bröllop i Monaco att sluta med en präktig skandal.

Ryktet började spridas på Twitter 25 juni när journalisten Charly Boudet på tevekanalen France 3 skrev:

”SCOOP (som måste kollas upp, men jag har inte tid): Prins Albert av Monaco ska ha gjort en kvinna med barn. Charlene fångades på flygplatsen i går.”

Senare tillade han: ”Gällande historien om Charlene och prins Albert, ska det handla om en tyska.

Källan är en polis-läcka i Monaco. Måste konfirmeras.”

Dementerar allt

Först när L’Express i går publicerade historien dementerade hovet uppgifterna.

Furstens advokat Thierry Lacoste säger till franska Le Figaro:

– Det är galenskap. Allt är falskt. Vi kommer att dra i gång en rättsprocess mot L’Express.

– Jag var tillsammans med prinsen och Charlene Wittstock i Paris för tre dagar sedan och jag kan lova er att allt är bra.

Pappan ändrade konstitutionen

Prins Albert har ofta kallats "playboyprinsen" eftersom han haft en mängd kortare relationer. Brittiska BBC spekulerade i samband med nyheten om oäktingen 2005, att prinsens till synes ovilja att stadga sig och bilda familj var orsaken till varför furst Rainier valde att ändra Monacos konstitution tre år tidigare.

Innan dess skulle nämligen furstendömet ha blivit en del av Frankrike vid avsaknad av en manlig arvinge. Reinier såg till att lagen ändrades så att prinsessorna Caroline och Stephanie skulle kunna ha tagit över, om Albert skulle ha blivit barnlös.

Skiss av bröllopet.

Svenska kungafamiljen finns på plats

Charlene Wittstock, tidigare OS-simmare från Sydafrika, och Albert av Monaco träffades redan 2000 under en simtävling i Monaco. Paret har setts tillsammans sedan öppningsceremonin av vinter-OS 2006 och förlovade sig 23 januari i fjol.

Monacos parlament donerar rekordsumman fyrtio miljoner kronor till bröllopsfesten. Hela den svenska kungafamiljen ska delta liksom större delen av Europas kungligheter. Enligt CBS kommer också superkändisar som Demi Moore och Ashton Kutcher, Roger Moore, Karolina Kurkova och Mel Gibson.

Totalt är 4 000 gäster inbjudna och 200 000 turister beräknas strömma till.

Förbannelsen vilar över furstesläkten

Det sägs att det sedan 1200-talet vilar en förbannelse över släkten Grimaldi. Ända sedan dess har furstefamiljen varit förföljda av ond bråd död, olyckliga äktenskap, skilsmässor och oäkta barn.

Dottern Jazmin.

Albert har väntat länge med att gifta sig men barn har han: Dottern Jazmin Grace med Tamara Rotolo från Kalifornien. Ett positivt DNA-test 2006 erkände han faderskapet.

2004 föddes sonen Alexandre. Mamma är före detta flygvärdinnan Nicole Coste, från Togo, som Albert haft kärleksmöten med sedan 1997. Först 2006 erkände han faderskapet, tre månader efter fadern Rainer III:s död, men lät meddela att Alexandre inte ingår i tronföljden.