Polisen varnar för fasadklättrare

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-07-04

När kvinnan vaknade på lördagsmorgonen stod en främmande man i lägenheten.

Nu varnar polisen i Göteborg för att liknande skräckupplevelser kan drabba fler.

– Det kan finnas anledning att tänka över sina dörrlås, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i Region Väst, till Göteborgs-Posten.

Klockan var sex på lördagsmorgonen när en kvinna i Göteborgsförorten Gårdsten vaknade och hittade en främmande man i lägenheten.

Hon skrek och mannen sprang snabbt från platsen.

– Det kan ha varit så att mannen kanske trodde att det var tomt i lägenheten och ville gå in och stjäla, säger Ulla Brehm till GP.

Men kvinnan i Gårdsten är inte ensam om att vakna till oönskat besök. För när sommarvärmen kommer ställer många upp dörrar och fönster under natten – något som kan få katastrofala följder.

Tog sig in via balkong – knivskar boende

Förra året vaknade ett par i Stockholm av att en man hade klättrat upp på deras balkong och tagit sig in i lägenheten.

– Helt plötsligt vaknar jag av att min pojkvän ställer sig upp och så rusar det in en man med kniv och skriker att han ska våldta mig om han gör någonting och massa konstiga saker, sa kvinnan i paret till polisen, enligt Stockholm Direkt.

Den inkränktande mannen knivskar lägenhetsinnehavaren och stal flera elektriska prylar. Det slutade med en flerårig fängelsedom.

Svårt misshandlad – i sängen

Härom veckan åtalades en man i Karlskrona efter att han bröt sig in i vad som verkar vara en total främlings lägenhet tidigare i år.

BLT rapporterar att mannen åtalas för att ha sparkat och slagit den sovande mannen så svårt att hans sårskador i huvudet krävde operation. 30-åringen misstänks även för att slagit ut tre av lägenhetsinnehavarens tänder i överkäken. Dessutom orsakade misshandeln flera brott på revbenen och en bruten underkäke.

"Detta kan inträffa"

Efter lördagsmorgonens omskakande händelse i Gårdsten så uppmanar polisen nu att man ska se över låsen på dörrar och fönster.

– Om man bor tillgängligt på första våningen måste man vara medveten om att detta kan inträffa. Därför kan det vara bra att haspa dörren, så att den är låst även om den är öppen, säger Ulla Brehm, pressinformatör vid Polisen i Västra Götaland, till GP.

Men inte ens de som bor högre upp i huset kan sova lugnt.

– Även personer som bor högre upp i hus bör vara aktsamma om det finns fasadställningar runt huset, säger Ulla Brehm till GP.

Följ ämnen i artikeln