Uppgift: Trumps ilska efter valet: ”Skriker åt alla”

Publicerad 2022-11-10

Donald Trump uppges vara ”rasande” efter motgångarna i mellanårsvalet.

Samtidigt hyllas konkurrenten Ron DeSantis efter sin storseger i Florida.

Nu vädjar rådgivarna om att han ställer in planerna på att ge ”ett väldigt stort besked” nästa vecka.

Expresident Trump har utsetts till mellanårsvalets stora förlorare trots att han inte fanns på någon valsedel.

Flera av hans utsedda kandidater förlorade mot nederlagstippade demokrater – och den republikanska ”röda vågen” uteblev.

Enligt källor till reportrarna Maggie Haberman från New York Times och Jim Acosta från CNN var det en ilsken Trump som vaknade upp på Mar-a-Lago efter en valvaka som blev mindre av en segerfest än vad som var tänkt.

Donald Trump uppges vara ”rasande” efter motgångarna i mellanårsvalet.

Arg över tv-läkarens förlust

Värsta dråpslaget under tisdagskvällen var förlusten i senatsvalet i Pennsylvania där Trumps kandidat tv-läkaren Mehmet Oz, känd efter tiden som återkommande gäst hos Oprah Winfrey, förlorade mot demokraten John Fetterman.

Förlusten blev inte bättre av att Fetterman vann trots att han drabbades av en stroke innan valet och hade svårigheter att uttrycka sig under kandidaternas enda tv-debatt.

”Trump är sannerligen rasande denna morgon, särskilt gällande Mehmet Oz och skyller på alla som gav honom rådet att ställa sig bakom Oz. Det gäller även hans fru, han beskriver det som att det inte var hennes bästa beslut enligt folk som står honom nära”, skriver Maggie Haberman på Twitter.

Haberman tillägger att Trump valde att ställa sig bakom Oz trots att flera av hans rådgivare var emot. Han gick till och med så långt att han attackerade Oz republikanske motståndare David McCormick under ett tal till stöd för tv-läkaren i partiets primärvalskampanj.

CNN-ankaret Jim Acosta är inne på samma spår.

Demokraten John Fetterman.

”Skriker åt alla”

”Trump är ’rasande’ och ’skriker åt alla’ efter gårdagens motgångar för Republikanerna i mellanårsvalet enligt en rådgivare. Rådgivaren sågar expresidentens handplockade kandidater: ”De var alla dåliga kandidater”, skriver han på Twitter.

Motgångarna förvärrades av det faktum att Floridas guvernör Ron DeSantis, som av många ses som Trumps främsta utmanare om de bägge ställer upp i presidentvalet 2024, gjorde ett succéval under natten.

Där Republikanerna som helhet underpresterade vann DeSantis omval med betydligt högre siffror än väntat. När han stegade ut för sitt segertal i Tampa skrek anhängarna ”två år till, två år till” trots att mandatperioden han vunnit är på fyra.

De är övertygade om att han är USA:s näste president 2024, skriver The Guardian.

Konservativa dagstidningen New York Post, som ställde sig bakom Trump i valet 2020, hade under onsdagen rubriken ”DeFuture” på sin förstasida till en bild där DeSantis och hans familj jublar på scenen efter segern.

Tidningen publicerade dessutom en krönika av Piers Morgan med rubriken ”Det är dags att Republikanerna dumpar grinige Trump och satsar på DeSantis”.

Ron DeSantis hyllas efter sin storseger i Florida.

”Vi har ett Trump-problem”

Fox News har pratat med en rad republikaner som skyller det svaga resultatet på Donald Trump och de kandidater han lyfte fram till seger i partiets primärval.

– Jag tror att det är en växande känsla bland republikaner att kandidater som inte accepterade utgången av förra valet inte gjorde bra resultat, säger republikanske konsulten Brendan Steinhauser till Fox News.

– Om det inte stod klart förut, borde det göra nu. Vi har ett Trump-problem, säger en republikansk ledamot av kongressen till tv-kanalen.

Trump varnade innan mellanårsvalet DeSantis att det väntar konsekvenser om guvernören väljer att ställa upp i presidentvalet.

– Om han gör det, så gör han. Men om han ställer upp kan jag berätta saker om honom som inte är smickrande. Jag vet mer om honom än någon annan, förutom möjligtvis hans fru som är den som egentligen sköter hans kampanj, sa Donald Trump.

Trumps kandidat tv-läkaren Mehmet Oz, känd efter tiden som återkommande gäst hos Oprah Winfrey, förlorade mot demokraten John Fetterman.

Rådgivarna vädjar

Expresidenten har också aviserat att han ämnar lämna ”ett mycket stort besked” från Mar-a-Lago nästa tisdag. De flesta har utgått från att det handlar om att han ger sig in i striden om presidentposten.

Efter fiaskot under tisdagsnatten vädjar nu flera av hans tidigare och nuvarande rådgivare om att han ställer in pressträffen och skjuter den på framtiden.

”Det finns inget som tyder på att han kommer ändra sina planer”, skriver Haberman på Twitter.

Acostas uppgiftslämnare säger samma sak.

”Rådgivaren säger att det är osannolikt att Trump skjuter upp sitt väntade besked om en presidentkampanj eftersom det är ”förödmjukande att ställa in”. Men rådgivaren menar att det är mycket som är oklart i detta läge”, skriver han på Twitter.

”Stor seger för mig”

Personer nära Trump säger till Fox News att media försöker lyfta upp Ron DeSantis för att skapa drama inför nästa primärval.

Donald Trump utmålar sig dock, åtminstone utåt, som en stor segrare efter resultaten i mellanårsvalet.

”På sätt och vis var gårdagens val en besvikelse. Men för mig personligen var det en stor seger. 219 vinster och 16 förluster – vem har någonsin visat på ett bättre resultat”? frågar han sig på sin plattform Truth Social.

Följ ämnen i artikeln