Göteborgspar döms för människoexploatering

Publicerad 2023-09-07

De filippinska kvinnorna var anställda som nannys hos restaurangprofilen och hans fru i Göteborg.

Där misstänks de ha tvingats jobba när som helst under dygnets alla timmar för bara några tusenlappar samtidigt som de bevakades av kameror när de sov.

– Jag var rädd för att gå till polisen. De sa att de är mäktiga, säger barnflickan i förhör.

Under en period sov en av barnflickorna med parets nyfödda barn samt en ettåring här om nätterna. Alla rum i huset utom toaletterna och parets eget sovrum hade övervakningskameror installerade.

I dag föll domen mot paret från Göteborg.

Båda döms nu till villkorlig dom. Kvinnan döms till 240 timmars samhällstjänst och mannen döms till skadestånd på 113 400 kronor.

Paret, han en 52-årig man som äger flera restauranger, och hon 37 år, åtalades för människo­exploatering i två fall, brott mot utlännings­lagen och folkbokföringsbrott.

De döms för samtliga anklagelser, förutom mannen som frias från ett åtal gällande brott mot utlänningslagen.

De misstänks ha vilselett de två barnflickorna, 32 och 28 år gamla, om hur deras anställningar skulle se ut och sedan låtit dem arbeta dygnets alla timmar för några tusenlappar i månaden. I parets hem utförde de hushållsarbete, städning och barnpassning.

I bevismaterialet ingår flera chattar mellan barnflickorna och den 37-åriga kvinnan. Här menar åklagaren att den 37-åriga kvinnan skriver till en av barnflickorna att kontraktet hon skriver på bara är för syns skull – att hon i själva verket ska jobb 24/7.

Paret åtalades även för att ha gett felaktiga uppgifter till Migrationsverket om att den ena barnflickan i själva verket jobbade som kallskänka på en av deras restauranger och att den andra var där som au-pair.

Allting uppdagades när den ena av barnflickorna, en 28-årig kvinna som bara hade varit hos paret i knappt två veckor, tog sig till polisen och anmälde de slavliknande förhållanden hon och den andra kvinnan jobbade under.

I förhör berättade hon för polisen att hon först inte visste om hon skulle våga.

– De sa att de är mäktiga, att de kan göra något. Jag var rädd för att gå till polisen, att de skulle vara där och ta mig tillbaka till huset. Jag visste inte vem jag skulle kunna lita på under den tiden.

Den andra kvinnan som jobbade hos familjen hade varit där i över två år. Förundersökningen visar hur hon sov i ett rum tillsammans med flera av barnen. Paret, som har fyra barn, lät barnen sova med barnflickan när de var nyfödda. Vid ett tillfälle hade hon både en nyfödd och en ettåring i sin säng på nätterna.

Fick du någon sömn?

– Lite, de vaknar mycket.

Barnflickans sovrum, liksom så gott som alla rum i huset, bevakades av övervakningskameror.

– Först kände jag att det inte är trevligt (med en kamera i sovrummet), man har inget privatliv, inte ens på sitt rum. Förr eller senare blev jag van.

Den 28-åriga barnflickan hade ett påskrivet anställningskontrakt som au pair, men uppmanades av den åtalade kvinnan att bortse från detta kontrakt. I en chatt mellan den 37-åriga kvinnan och en av barnflickorna finns ett annat kontrakt som kvinnan menar är det som gäller.

”Heltidsnanny måndag–söndag. Kost och logi, vi betalar för alla kostnader. Lön 600 euro. Kontrakt för tre år. Ingen semester och inget resande till Filippinerna under de första två åren. En dag i månaden (ledig reds.anm)”.

– Det är inte jag som har skrivit det där, menar den åtalade kvinnan som liksom sin make nekar till samtliga misstankar.

Den barnflicka som var hos familjen i över två år säger att hon hela tiden försökt stå ut till dess att hennes kontrakt skulle löpa ut. Nästan all lön hon tjänade skickade hon hem till familjen på Filippinerna och hon ville inte svika dem.

Hon beskriver hur hon i början av sin tid hos paret fick enstaka dagar lediga varje månad men i samband med att hennes lön höjdes till 6 000 kronor i månaden försvann de lediga dagarna.

Barnflickan säger att hon fick tigga sig till en dag ledigt när hon skulle gifta sig.

– Jag kände mig ledsen och dessutom sa jag att det var långt ifrån de villkor jag haft i Danmark och Norge och jag kände mig fast på den platsen och jag kunde inte komma därifrån för jag hade skrivit under ett kontrakt, säger hon i förhör.

Även i barnens rum fanns en övervakningskamera.

I bevismaterialet ingår förutom chattar även ljudmaterial som den nyaste av barnflickorna spelade in med sin telefon. I ett av samtalen med den 37-åriga kvinnan försöker hon få henne att skriva in i kontraktet att hon efter två års arbete i Sverige ska få tillåtelse att hälsa på sin sjuka pappa i Filippinerna.

– Jag har sagt åt dig att inte fokusera så mycket på semester, jag tar inte hit dig och betalar dig för att åka på semester hos pappa och din pojkvän. Du kan inte lämna Sverige på två år, men han kan komma hit och hälsa på, säger den 37-åriga kvinnan i ljudinspelningen.

Den barnflicka som tillbringade längst tid med familjen säger att hon fortfarande känner en rädsla för paret.

– Jag är rädd för att de ska ta mig. För jag har drömmar om att någon ska ta mig.