Irak kallar hem toppdiplomat - kastar ut svenska ambassadören

Publicerad 2023-07-20

Den diplomatiska krisen mellan Sverige och Irak trappas upp.

Nu kallar landet hem sin chargé d'affairs från Stockholm och uppmanar den svenska ambassadören att lämna Irak.

– Det visar hur upprörda de är och hela situationen håller på att eskalera, säger Anna Vidén, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Nyheten kom samtidigt som en manifestation hölls utanför den irakiska ambassaden i Stockholm.

Arrangören Salwan Momika planerade att bränna en koran och inför manifestationen hade Iraks premiärminister hotat med att klippa de diplomatiska banden till Sverige om det gjordes.

Koranen brändes aldrig. Enligt TT eldades det under några få sekunder och ett par sidor blev brännmärkta.

Men trots det kom beskedet från Irak att man kallar hem sin chargé d'affairs kallas hem från Stockholm och landet uppmanar den svenska ambassadören lämna landet.

Irakiske premiärministern Mohammed Shia al-Sudani.

Ingen större överraskning

Enligt Anna Vidén är det ingen större överraskning att de diplomatiska relationerna avbryts och Irak kallar hem sin ambassadör.

– Man kunde anta att sådana här saker skulle ske igen, säger Anna Vidén.

Ända sedan beskedet om ännu en koranbränning kom har Sadriströrelsens ledare, Muqtada al-Sadr, uppmanat irakiska muslimer till protester.

Sadriströrelsenn är en irakisk shiitisk islamisk nationell rörelse och ett politiskt parti som leds av Muqtada al-Sadr.

– Han har uppmanat till att man ska protestera. Men inte mer än så, såvitt jag vet, inget om att bränna svenska flaggor eller så, säger Anna Vidén.

”Kan eskalera ännu mer”

Under natten stormade hundratals demonstranter den svenska ambassaden i den irakiska huvudstaden Bagdad. De brände den svenska flaggan och tände eld på ambassadbyggnaden.

Under torsdagen fördömde utrikesminister Tobias Billström (M) händelsen och riktade hård kritik mot irakiska myndigheter. Han sa att man haft kontakt med irakiska företrädare på högsta nivå och kallat till sig deras chargé d’affaire.

Den diplomatiska krisen har redan fått handelspolitiska konsekvenser.
Irak förbjuder affärer med alla svenska företag. Beskedet kommer från Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri i irakisk tv, enligt TT. Tidigare kom beskedet att Irak drar in arbetstillståndet för alla medarbetare på telekombolaget Ericsson.
Irak drar nu in arbetstillståndet för Ericssonanställda.

– Det kommer att finnas fler konsekvenser än så, säger Anna Vidén, utrikespolitisk expert på Utrikespolitiska Institutet.

– Min prognos är att det hela kan eskalera ännu mer. Och det är viktigt att man ser allvaret i det hela, säger Anna Vidén.

Enligt regeringen faller koranbränning under yttrandefrihet, en demokratisk rättighet som inte får begränsas.

– Men det som vi ser som en yttrandefrihetsfråga ser man som en förnedring mot islam, säger Anna Vidén.

Respektera religion och ta ställning

Enligt Anna Vidén bör regeringen förstå allvaret och öka respekten för religion.

– Fastän vi lever i ett sekulariserat samhälle så måste vi förstå att majoriteten av världen är religiös och ha respekt för det, säger hon och tillägger:

– Även om det är svårt att balansera det med yttrandefriheten. Man måste respektera religionsyttranden. Men man har ett ansvar som regering hur man förhåller sig.

Utrikesminister Tobias Billström (M) uttalade sig om koranbränningarna och menade att ”det är tillåtet men inte lämpligt”. Det är för lite, menar experten Anna Vidén:

– Det är ett för kraftlöst uttalande. Man måste precisera det och faktiskt tänka på vad för konsekvenser det faktiskt får, säger Anna Vidén.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Tobias Billström (M) via sin pressekreterare utan framgång.

Inrikespolitiska konsekvenser i Irak

Sedan Irakkriget är läget i landet ostabilt.

– Den här situationen skapar ännu mer osäkerhet inom Irak. Folk är upprörda och att de diplomatiska banden bryts är en yttring mot den svenska regeringen.

Geopolitiska konsekvenser

Även enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp kan Iraks uppbrott med Sverige få stora konsekvenser.

– Det här kan potentiellt sprida sig till andra länder, inte att de kapar banden med Sverige men att de mobiliserar mot Sverige. Det här är en allvarlig första indikation på att det här blir allvarligt. Det viktiga nu är att det här inte sprider sig till andra länder.

Efter tidigare koranbränningar har flera länder reagerat inklusive Saudiarabien, Jordanien, Irak, Kuwait, Indonesien och Turkiet reagerat starkt och tagit diplomatiska åtgärder vid vissa tillfällen.

  • Fastnålat inlägg

    Turkiet fördömer koranaktionen: Avskyvärd handling

    20 juli 2023
    Petter Larsson

    Turkiet fördömer koranaktionen i Stockholm på torsdagseftermiddagen, skriver Reuters.

    President Recep Tayyip Erdogans säkerhetsrådgivare Akif Cagatay Kilic går till attack mot Sverige på Twitter.

    "Jag fördömer starkt den elakhet som begås mot den heliga Koranen i Sverige. Denna avskyvärda handling är en förolämpning mot demokrati och frihet och ett brott mot mänskligheten," skriver han.

    "Den svenska regeringen bör se över de lagar, beslut och praxis den har tagit sin tillflykt bakom."

  • Petter Larsson
    21 juli 2023

    Storbritannien fördömer attacken: Oacceptabelt under alla omständigheter

    Storbritannien fördömer attackerna på Sveriges ambassad i Bagdad med ett pressmeddelande som publicerats sent på torsdagskvällen.

    "Våld mot diplomatiska beskickningar är oacceptabelt under alla omständigheter," säger en talesperson vid det brittiska utrikesdepartementet.

    "Regeringar har ett ansvar att skydda diplomatiska beskickningar enligt Wienkonventionen och det är oacceptabelt att de irakiska säkerhetsstyrkorna inte agerade för att förhindra gårdagens intrång på en ambassad."

    Storbritannien skriver att landet "välkomnar den irakiska regeringens avsikt att åtala de ansvariga".

  • Petter Larsson
    21 juli 2023

    Qatar kallar upp Sveriges ambassadör

    Efter Iran kallar även Qatar upp sin svenska ambassadör.

    Enligt ett uttalande från Qatars utrikesministerium var det för att ge ambassadören en "protestnotis" vad gällde "vanhelgande av koranen", uppger kinesiska tv-kanalen CGTN.

  • Petter Larsson
    20 juli 2023

    EU fördömer attacken: Irak måste snabbt vidta nödvändiga åtgärder

    EU fördömer attacken på Sveriges ambassad och "uppmanar till skydd av diplomatiska lokaler i Bagdad, i linje med Wienkonventionen".

    "Vi ser fram emot ett att de irakiska myndigheterna skyndsamt vidtar nödvändiga säkerhetsåtgärder för att förhindra ytterligare incidenter, samt för att hålla gärningsmännen bakom denna attack ansvariga", skriver unionen i ett uttalande.

    "Vi hoppas på en snabb återgång till normalitet i relationerna mellan Irak och Sverige."

  • Petter Larsson
    20 juli 2023

    Iran kallar upp Sveriges ambassadör

    Iran kallar upp Sveriges ambassadör i landet efter koranbränningen i Stockholm. Det skriver Reuters, som hänvisar till statliga iranska medier.

Följ ämnen i artikeln