Iraks varning till Sverige inför koranbränningen

Experten: ”Kan sprida sig” • Polisen kraftsamlar

Publicerad 2023-07-20

Irak hotar att bryta de diplomatiska banden med Sverige om koranen bränns igen.

Inför koranbränningen utanför landets ambassad i Stockholm i dag har polisen kallat in 130 poliser, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det kommer vara många, eller ett antal poliser, säger Ola Österling, polisens presstalesperson.

Hotet om att klippa banden till Sverige vid ytterligare en koranbränning kommer från högsta ort – den irakiske premiärministern Mohammed Shia al-Sudani, rapporterar Reuters och AFP.

”Den irakiska regeringen har via diplomatiska kanaler informerat den svenska regeringen om att varje återkommande händelse som involverar bränning av den heliga koranen på svensk mark skulle leda till att de diplomatiska förbindelserna bryts”, står det i ett uttalande från premiärministerns kansli.

”Kan sprida sig”

Den irakiska upptrappningen skulle kunna få allvarliga konsekvenser, menar flera experter.

– Det här kan potentiellt sprida sig till andra länder, inte att de kapar banden med Sverige men att de mobiliserar mot Sverige. Det här är en allvarlig första indikation på att det här blir allvarligt. Det viktiga nu är att det här inte sprider sig till andra länder, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till TT.

Nyheten kommer dagen efter stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad. Bara timmar innan en ny koranbränning planeras utanför den irakiska ambassaden i Stockholm.

Det är Salwan Momika, som tidigare brände en koran utanför en moské på Södermalm tidigare i somras, som ansökt.

Uppgifter: Kallat in 130 poliser

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen velat ta in 130 poliser till manifestationen, men har haft svårt att få ihop det antalet.

– Det kommer vara många, eller ett antal poliser, säger Ola Österling, men vill inte gå in närmre på hur många.

Enligt honom följer man hur omvärldsläget, där det senaste dygnets utveckling ingår, kan påverka eftermiddagens sammankomst.

– Hittills har inget i omvärldsläget fått oss att ändra demonstrationstillståndet. Vi förhåller oss till den svenska grundlagen, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

När Aftonbladet var på plats utanför ambassaden på Östermalm hade uppskattningsvis 200 personer, åskådare och många journalister, samlats på platsen.

Kravallstaket har satts upp runt en gräsplätt, ett tjugotal poliser och ett tiotal polisbilar står uppställda i och kring kvarteret.

Salwan Momika stampade på koranen medan motdemonstranter buar och ropar ”du är en hund”. Vid 14-tiden eskorteras han iväg av polis. Koranen brändes aldrig.