FN-larmet: Över 13 000 barn har dödats i Gaza

Publicerad 2024-03-18

Explosion i Gaza på söndagen.

Över 13 000 barn har dödats i Gaza sedan Israel inledde sin offensiv mot Hamas.

Om inte av bomber så till följd av svår undernäring.

– Vi har knappt sett så höga dödstal bland barn i någon annan konflikt i världen, säger Catherine Russell, chef för FN:s barnfond Unicef.

Följ ämnen
Gaza

Över 13 000 barn har dödats i Gaza sedan Israel inledde sin offensiv mot Hamas efter gruppens terrorattacker den 7 oktober.

Det motsvarar ett nästan fullsatt Globen i Stockholm.

De mörka siffrorna kommer från FN:s barnfond Unicef – och är antagligen för låga.

– Det är en astronomiskt fasansfull siffra. Tusentals fler har skadats, eller är saknade. Vi vet inte var de är, de kan vara fast under rasmassorna, säger Catherine Russell, chef för Unicef, i en intervju med den amerikanska tv-kanalen CBS News.

Svårt undernärda

Bland de som haft turen att överleva har tusentals förlorat en eller båda föräldrar.

– Det här kommer att påverka dem under resten av deras liv.

Många barn är också svårt undernärda.

Unicef har tidigare varnat för att nästan vart tredje barn under två år lider av undernäring. Och läkare har uppgett att de bebisar som föds i Gaza nu är små, sjuka, eller i värsta fall döda.

Russell beskriver i intervjun att undernärda barn ”inte ens har energi att gråta” och att de som överlever ett sådant tillstånd får både medicinska och kognitiva följder livet ut.

Räcker inte

Israel har som ockuperande land ansvaret för att mat och förnödenheter når det palestinska territoriet. Man har tidigare skyllt svälten på att FN-organet för palestinska flyktingar, Unrwa, har misslyckats med att fördela mat och mediciner. Samtidigt har konvojer med förnödenheter tvingats vända vid gränsen till Gaza, som Israel kontrollerar.

USA har den senaste tiden släppt hjälpsändningar från flygplan över Gaza för att stävja den hungerkatastrof som blivit en följd av Israels skärpta blockad. Man planerar också för en nödhamn.

Catherine Russell kallar båda åtgärderna för en droppe i havet och kritiserar de styrande för att göra för lite medan den katastrofala situationen fortsätter.

– De här siffrorna som vi ser från Gaza är chockerande. Vi har knappt sett så höga dödstal bland barn i någon annan konflikt i världen.

En mamma och hennes fyra barn dödades i ett israelisk flyganfall i slutet av februari.