Trots hotet om en markoperation – därför kan Hamas gått till attack

Uppdaterad 2023-10-13 | Publicerad 2023-10-08

Hamas attack på Israel beskrivs som den största sedan Jom Kippur-kriget 1973.

Vilka mål terrorgruppen hoppades uppnå med attacken är ännu oklart.

Den amerikanska tankesmedjan ISW har tre möjliga motiv för Hamas med att gå in i Israel.

Tidigt på lördagsmorgonen avfyrades ett stort antal raketer från Gazaremsan och beväpnade män korsade gränsen. Hamas hade inlett attacken ”Al-Aqsa-flodvågen”.

Tankesmedjan Institute for the Study of War har i en specialrapport analyserat vad syftet bakom Hamas attack kan ha varit och vad gruppen skulle kunna beteckna som en seger.

Tre förklaringar till attacken

Tankesmedjan menar att Hamas måste varit medvetna om konsekvenserna av attacken och att tidigare aktioner tyder på att en israelisk markoperation i Gaza skulle vara en möjlig konsekvens.

”De [Hamas] har ingen anledning att tro att de skulle kunna försvara sig mot en sådan operation”, skriver ISW.

I sin rapport presenterar ISW tre möjliga förklaringar till varför Hamas ändå valde att genomföra attacken.

Ashkelon i södra Israel.

Tända en gnista hos andra miliser och Iran

En möjlig förklaring kan vara att Hamas vill att konflikten ska expandera och att andra palestinska miliser, Iran och dess ”motståndsallians” i regionen dras in i konflikten.

”Hamas ledare kan hoppas på att konflikten de startat expanderar och även kommer omfatta andra palestinska miliser”, skriver ISW.

Den så kallade ”motståndsalliansen” skulle i så fall inkludera Iran, den syriska regimen, huthi-rebellerna i Jemen, libanesiska Hizbollah och en rad andra mindre miliser i området.

Flera palestinska miliser, stödda av Iran har uttryckt att de är villiga delta i konflikten, men det finns inga tecken på att några grupper utanför Palestina deltagit i striderna.

Tidigt på söndagsmorgonen kom dock rapporter från israeliska medier om att områden i norra Israel beskjutits från Libanon.

Iransk idé om att besegra Israel

Förra året presenterade den iranska generalmajoren och befälhavaren Hossein Salami sina tankar på hur man skulle kunna ”förgöra Israel”.

Hossein Salami menade att drönare och missiler inte skulle ha lika stor roll i en sådan operation, utan att markoperationer inne i Israel skulle vara den betydande faktorn. Sådana operationer skulle genomföras med hjälp av ”stridsföring i urban miljö” vilka skulle kunna skapa ett kaos inne i Israel. Det skulle destabilisera landet och slutligen leda till dess förfall.

”Salami hävdade att sådana operationer skulle skapa interna flyktingar och skapa kaos. Det skulle i slutändan destabilisera Israel och leda till dess förfall”, skriver ISW i rapporten.

Enligt tankesmedjan kan gårdagens attack av Hamas ha varit inspirerad av den iranska befälhavarens tankar. Att Hamas även väljer att sprida bilder och filmer på döda civila kan vara en del av metoden att skapa kaos och ingjuta terror i israeler.

Störa förhandlingarna med Saudiarabien

Att störa förhandlingarna mellan Israel och Saudiarabien kan även ha varit en av förklaringarna till attacken. Förhandlingarna som leds av USA är tänkta att normalisera banden mellan Israel och Saudiarabien.

Gårdagens attack skapade stor uppmärksamhet över hela världen och Saudiarabiens utrikesministerium släppte även ett uttalande där man stöttade Palestina och förespråkar en tvåstatslösning.

Hamas mål kan enligt ISW ha varit att störa förhandlingarna genom att slå en kil mellan Saudiarabien och Israel.

Vill se fångar frigivna

Till norska NRK säger Hamas talesperson, Hazem Qasim att huvudmålet med attacken är att få palestinska fångar frigivna.

– Det strategiska målet med den här operationen är att pressa ockupationsmakten att frige fångar, säger Qasim.

På lördagen kom uppgifter om att flera israeler kidnappats och förts in till Gaza. Något som även den israeliska militären bekräftade under eftermiddagen.

– Huvudmålet är att få palestinska fångar frigivna från ockupanterna, säger Qasim, och säger att de tar fångar för att uppnå det.

Följ ämnen i artikeln