Norges vapensvar till Ryssland: Ni startade kriget

Publicerad 2022-10-24

Rysslands vice utrikesminister rasar efter att Norge skickat vapen till Ukraina.

Nu svarar den norska regeringen.

– Vi kommer fortsätta ge vapenstöd, säger statssekreteraren Eivin Vad Petersson i en kommentar till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ryssland

Under ett möte med den norske ambassadören anklagade Rysslands vice utrikesminister Vladimir Titov Norge för att ”förlänga kriget” genom sina vapenleveranser till Ukraina.

– Norges vapenförsörjning till Ukraina förlänger konflikten, leder till fler offer och försvårar möjligheten att hitta lösningar på konflikten, sa han, enligt statskontrollerade Ria Novosti.

 

Putins soldater: ”Därför krigar vi för Ryssland”

 

Ett uttalande som statssekreterare Eivind Vad Petersson slår tillbaka mot:

”Ryssland valde att starta detta krig. Ryssland kan välja att stoppa kriget genom att lägga ner sina vapen och dra sig tillbaka från Ukraina”, säger han i ett uttalande till Aftonbladet och fortsätter:

”Kommer fortsätta”

”Ukraina utkämpar en rättvis försvarsstrid helt i linje med FN-stadgans regler om rätten till självförsvar. Rysslands anfallskrig mot Ukraina är anledningen till att Norge har gett och kommer att fortsätta att ge vapenstöd och annan hjälp till Ukraina. Vi är i linje med våra allierade, grannländer och andra relaterade länder”.

Norges Rysslandsambassadör Robert Kvile, som deltog på mötet, skriver i en kommentar till Aftonbladet:

”Jag kan bekräfta att jag i dag träffade vice utrikesminister Vladimir Titov. Syftet med mötet var att överlämna kopior av mina ackrediteringshandlingar. Vi diskuterade också olika frågor som rör våra bilaterala förbindelser. Norskt stöd till Ukraina nämndes, men var inget huvudämne i samtalet”, säger han.

Spänt läge

Spänningarna mellan Norge och Ryssland har ökat den senaste tiden. I förra veckan greps sju ryssar på fyra dagar misstänkta för att ha flugit drönare vid norska flygplatser, oljeplattformar och militäranläggningar.

Hedvig Moe, chef på den norska säkerhetspolisen, tror att Ryssland tvingats ta till nya metoder efter att så många underrättelseofficerare utvisats från landet.

– De måste kompensera för informationsbortfallet. Bland annat genom digitala operationer och drönare, sa hon tidigare i veckan.

Moe bedömer att risken för sabotage i Norge ökat, framför allt inom olje- och gasindustrin, och att anledningen kan vara att skapa en osäkerhet kring Norges förmåga att leverera gas till Europa.

Ukrainska volontärsoldater utanför Kiev i Ukraina.