Polisens teori: Äldre man sköts som budskap till anhöriga – eller av misstag

Uppgifter: Två huvudspår i utredning om skjutning av 68-åring

Publicerad 2023-06-02

När den äldre mannen öppnade dörren sköts han direkt.

Polisen misstänker nu två spår, enligt Aftonbladets uppgifter.

Antingen sköts han av misstag – eller som ett budskap till hans gängkriminella nära anhöriga.

Gärningsmannen ringde på hemma hos den 68-årige mannen i Malmöstadsdelen Gullviksborg.

Så fort mannen öppnat dörren sköts han – utan diskussion, enligt Aftonbladets uppgifter.

Kriminella släktingar

Nu arbetar polisen utifrån två teorier där man kopplar skjutningen till nära anhöriga till mannen, som är kända som delar av Malmös gängkriminella värld.

– Antingen har man velat skjuta någon av dem och så har man i ett stressat läge skjutit fel människa, eller så har man skjutit honom för att sända ett budskap till de anhöriga, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Enligt polisen sköts mannen i trapphuset i direkt anslutning till lägenheten vid 17.30-tiden på onsdagen, och man eftersöker nu vittnesuppgifter från platsen.

– Vi är intresserade av alla observationer som gjorts av människor i området och platsen där det inträffade, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö.

Skjutningen rubriceras som mordförsök, och enligt polisen är mannens tillstånd fortfarande allvarligt, men ej livshotande.

Ser samma tecken

Nils Norling vill inte uppge om man misstänker att mannen skjutits av misstag, eller som ett budskap riktat mot anhöriga.

– När de väldigt grova brotten inträffar, som skjutningar och sprängningar, ser vi nästan alltid att det är någon form av koppling till grovt kriminella miljöer, men det är för tidigt att säga i det här fallet.

Nils Norling, polis Sverige presstalesperson polisen i Malmö.

Däremot så har man i Malmö sett samma dystra trend som det rapporteras om i Stockholm, där anhöriga satts i skräck av kriminella nätverk och pekas ut som måltavlor.

– Generellt är det något vi tyvärr känner igen från Malmö med omnejd också, att anhöriga, familjer och vänner kan utsättas för olika påtryckningar, hot, våld och utpressning. Det är inte okänt för oss, säger Nils Norling vid Malmöpolisen.

Under torsdagseftermiddagen hade polisen ännu ingen gripen i ärendet.

Victor Stenquist