Expert: Besöket i Ungern orkestrerat

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2024-02-20

Mötet mellan statsminister Ulf Kristersson (M) och Ungerns premiärminister Viktor Orbán är samkört – för att båda parter ska bli nöjda, enligt Ungernkännaren Anders Blomqvist.

– Det är ganska symtomatiskt att Kristersson måste vara på plats i Budapest på fredag och sedan ska Ungern fatta beslut på måndag, säger han.

På tisdagen blev det klart att Ungern ska rösta om Sveriges Natomedlemskap nästa veckas måndag. Några timmar senare kom beskedet om att Kristersson åker till Budapest redan på fredag – efter en stående inbjudan sedan januari.

Kristersson sade då att man försökte hitta en tid för att ses, vilket man nu menar att man lyckats med. Att det har tagit veckor tyder på att det pågått förberedelser för fredagens möte – för att det ska framstå som en framgång för båda parter, enligt Blomqvist som är forskare på Uppsala universitet och lektor vid Högskolan i Dalarna.

– Kristersson har ett intresse av att tona ner att det inte handlar om någon Natoförhandling, medan Orbán tvärtom vill lyfta fram det här som en stor förhandlingsseger, säger Blomqvist och tillägger att han är övertygad om att man på förhand har förberett ett avtal.

”Orkestrerat” möte

Avtalet handlar troligtvis om att Ungern får förlänga avtalet om Jas Gripen – vilket också skulle ha skett utan att Orbán dragit ut på Sveriges Natoprocess, enligt Blomqvist.

– Det här är orkestrerat. Jag är helt övertygad om att de kommer att hitta en uppgörelse oavsett vilken ordning allt det sker som gör att båda blir nöjda. Det är därför det tar tid. Det kan inte ta två veckor att hitta ett datum.

Pressen utifrån

Samtidigt har pressen utifrån, bland annat från amerikanskt håll, visat Ungern att de inte kommer att vinna något mer genom fördröjningen, enligt Blomqvist. Anamaria Dutceac Segesten, statsvetare och lektor i Europastudier vid Lunds universitet, betonar i större grad den aspekten i frågan varför Ungerns besked kommer nu.

– Jag tror att det (besöket i Budapest) är en diplomatisk och balanserad reaktion från Sveriges regering. Det finns ingen anledning att spela väldigt hårt, säger hon.