Så säljs fusk till högskoleprovet – direkt på Facebook

Uppdaterad 2018-04-09 | Publicerad 2017-02-22

En ny aktör erbjuder toppbetyg på högskoleprovet för närmare 40 000 kronor – via sponsrad marknadsföring i sociala medier. Till Aftonbladet säger de att de ”erbjuder en andra chans i livet”.

– Vi har fått mycket tips från upprörda Facebook-användare, säger Åke Lernefalk på Universitets- och högskolerådet.

Den 1 april är det dags för nästa upplaga av högskoleprovet. En ny aktör påstår sig nu kunna erbjuda studenter toppbetyg. Med hjälp av ”modern teknologi” i form av ”mikrohörsnäckor av högsta kvalitet” ska den som betalar för sig kunna nå resultat mellan 1,4 och 2,0.

Notan? För den som vill säkra sin plats på exempelvis Handelshögskolan i Stockholms kandidatprogram i Business and Economics, och därför behöver högsta möjliga betyg, landar den på 38 900 kronor.

– UHR får löpande tips och har bevakning på dessa aktörer, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet, UHR.

Köper utrymme på Facebook

Men den aktuella aktören har introducerat en ny metod för att marknadsföra sig. Genom köpt annonsutrymme på Facebook gör de det möjligt att nå fler potentiella kunder.

Åke Lernefalk säger att den ”aggressiva marknadsföring” som aktören ägnar sig åt är något nytt för i år.

– Vi har fått många tips från Facebook-användare som upprörs över deras annonsering, säger han.

Fusk kan leda till fängelse

Sedan provet på hösten 2016 är alla former av fusk vid högskoleprovet straffbara. Den som använder sig av otillåtna hjälpmedel eller på annat vis vilseleder under provets gång begår brottet osann försäkran.

Straffskalan varierar mellan böter och upp till sex månaders fängelse. Dessutom är medhjälp till osann försäkran straffbart. När den som fuskar fälls, kan alltså den som säljer fusk straffas. UHR vill även ha rätt att kroppsvisitera fuskare.

– Vi går genom de juridiska förutsättningarna för hur myndigheten kan agera mot aktörer som via sociala medier erbjuder hjälp att fuska på högskoleprovet. Mer än så kan jag inte säga just nu, säger Åke Lernefalk.

”Brinner för högskoleprovet”

Personerna bakom den nya fusktjänsten beskriver sig som två killar i 30-årsåldern som själva ”studerat på prestigefulla utbildningar”. De har enligt egen uppgift spökskrivit högskoleprov sedan flera år, men på sista tiden använt sig av modernare metoder för att utöka sin kapacitet.

De säger sig leva ”vanliga Svensson-liv med en brinnande passion för högskoleprovet”.

”Vi garanterar alla våra kunder det resultat de önskat sig och är de första aktörerna på marknaden som inte kräver förskottsbetalning”, skriver de via ett krypterat chattmeddelande till Aftonbladet.

Marknadsföringen och verksamheten finansieras enligt grundarna ur egen ficka. De säger sig erbjuda ”en andra chans i livet”.

”Vi öppnar dörren, men kunden måste själv kliva genom den och klara utbildningen själv. Vi säljer drömmar, inte utbildningar”, skriver de.

Peter Münster, kommunikationsansvarig vid Facebook i Norden, hälsar via mejl till Aftonbladet att företaget undersöker saken och ska återkomma i ärendet.