Krisande partierna som backar – kan falla ur riksdagen

Publicerad 2022-06-02

Centerpartiet tappar flest väljare och backar med 1,7 procentenheter.

Miljöpartiet och Liberalerna skulle åka ur riksdagen om SCB-mätningen var valresultatet.

– Det är klart att jag inte är nöjd med den här siffran. Vi kommer jobba stenhårt fram till valdagen för att vi ska finnas kvar i riksdagen, säger MP:s partisekreterare Katrin Wissing.

Miljöpartiet får sitt sämsta resultat på 20 år - 3,3 procent och skulle därmed åka ur riksdagen om det var valresultatet.

Partisekreterare Katrin Wissing analys av läget är att mindre partier missgynnas vid stora kriser. De senaste åren har kriserna avlöst varandra, först corona, nu Ukrainakriget.

– Vi har en stark uppslutning i partiet och en god stämning. Vi är de enda som inte rear ut våra barns framtid, jag är övertygade om att det kommer löna sig i längden. 

Hur orolig är du för att ni ska åka ur riksdagen?

– Inte alls. Vi växer, vi har en medlemstillströmning som gör att jag ser väldigt ljust på framtiden, säger Katrin Wissing.

Språkrören Per Bolund och Märta Stenevi riskerar att åka ur riksdagen med Miljöpartiet.

L: Vi har lång väg kvar

Även Liberalerna når inte upp till riksdagsspärren i SCB-mätningen. Partiet ökar dock med 0,9 procentenheter sedan förra mätningen, något som partisekreterare Maria Nilsson tar fasta på.

– Det är positivt, men vi har en lång väg kvar. Det är ett litet trendbrott. Vårt arbete de senaste månaderna, med Johan i spetsen har gett resultat, vi är redo, vi ska uppåt och framåt. 

Det märks ingen större Pehrson-effekt för Liberalerna i SCB:s mätning.

Ni hamnar fortfarande under riksdagsspärren?

– Det hade varit värre om vi inte ökat. Vi har en lång väg att vandra, men det är positivt att vi ökar. 

Har ni möjlighet att hämta hem detta fram till valet?
– Ja, tillsammans kommer vi klara det.

C: Tror vi är på väg uppåt

Centerpartiet är det parti som backar mest och ligger nu på 6,7 procent i partisympatiundersökningen.

Biträdande partisekreteraren Magnus Demervall är den som kommenterar resultatet på torsdagen och hans analys är att tappet beror på ett stort fokus på regeringen.

– Det är ju ganska väntat i en orolig omvärld med ett krig i vårt närområde och ett starkt fokus på statsministern, att många partier skulle tappa till Socialdemokraterna, däribland vi, säger Magnus Demervall.

Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen backar mest i senaste mätningen.

Är du orolig för att ni ska fortsätta krypa ner mot strecket? 

– Tittar man bara de senaste månaderna, så är det här en ganska stark siffra jämfört med till exempel Ipsos här för någon vecka sen. Så jag tror att vi snarare är på väg uppåt. Jag är inte särskilt orolig för våra opinionssiffror, men det är klart att vi ska kampanja hela vägen tills vallokalerna stänger och möta så många väljare som möjligt och prata om klimatet, landsbygden och jämställdheten. 

Resultatet i den senaste opinionsmätningen från SCB.