Israel backar om två döda civila per Hamasman

TT-AFP

Publicerad 2023-12-05

Rök stiger mot himlen efter israeliska flygräder mot Gazaremsan. Bilden är tagen på måndagen.

Uppgiften från källor inom Israels militär om att i snitt två civila mister livet i Gazaremsan för varje fientlig milisman från palestinska Hamas som Israel dödar bekräftades först av Jonathan Conricus, talesperson för Israels militär.

Men nu backar han och förklarar att han inte bekräftat siffrorna.

– Jag bekräftade att jag sett uppgiften. Jag har inte bekräftat siffrorna ännu, säger Conricus till CNN på tisdagen.

Dagen innan konstaterade Jonathan Conricus att det är relativt sett väldigt positiv statistik att under svåra stadsstrider oavsiktligen döda två civila för varje Hamas-medlem.

– Jag kan bekräfta uppgifterna, sade Conricus i måndags.

Frågorna som Conricus då svarade på uppges ha rört omvärldens kritik för de höga dödssiffrorna i Gazakriget.

Hamas: Över 16 000 döda

Nyhetsbyrån AFP hade med hänvisning till en anonym israelisk militärtjänsteman ställt frågan om omkring 5 000 Hamas-militanter hade dödats, och tjänstemannen då svarat: ”Siffrorna stämmer mer eller mindre”.

Samtidigt framhöll den israeliska militären att man använder sig av högteknologisk programvara för kartläggning i syfte att reducera antalet civila dödsoffer.

Enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza har över 16 000 människor – de flesta kvinnor och barn – dödats i israeliska attacker sedan den 7 oktober då terrorstämplade Hamas anföll i huvudsak civila i Israel.

Har skapat ilska

De stigande dödssiffrorna och den humanitära krisen i Gaza har skapat oro och ilska på många håll runtom i världen.

Israel förklarade krig mot Hamas, som styr Gazaremsan, efter det att den hårdföra islamistiska rörelsen den 7 oktober utfört den värsta attacken i Israels historia – cirka 1 200 människor på den israeliska sidan dödades och ytterligare över 200 togs som gisslan och fördes ut ur landet.

Parallellt med omfattande flygangrepp bedriver Israel nu en allt intensivare offensiv på marken i Gaza.